Viitorul memoriilor de calculator se studiază la sincrotronul de la Trieste de către un grup de cercetători din Inst de Fizica Materialelor
26 June 2017
Parlamentul European vrea să introducă taxa pe link
27 June 2017

Symme 3D – primul bio-printer 3D cu aplicație medicală, proiectat și construit în România

Symme 3D este primul bio-printer  tridimensional proiectat și construit în România. Proiectul aparține antreprenorului timișorean Călin Brandabur și colegilor  lui: Bogdan Ciobotea, Cristi Raita, Adrian Bumb si Ana Maria Radu. Imprimanta proiectată și construită de micul colectiv a fost premiată la ICEE Fest de anul acesta în cadrul competiției ”200 Seconds of Fame” (200 de secunde de glorie).
Inițial au dorit sa printeze niște simple cutii de plastic, dar nu au găsit nici o companie care să le asigure un preț rezonabil pentru o serie mică.  Așa că au cumpărat o imprimantă și au încercat să o adapteze pentru nevoile lor. Pentru că nu le-a reușit proiectul, l-au abandonat și au decis construirea unei imprimante 3D de la zero.  Costurile au fost strict pentru sustinerea cercetarii, proiectarii si construirii prototipului si au fost suportate in totalitate de Calin Brandabur.
Ceea ce își doresc întreprinzătorii Symme 3D este ca în 10-15 ani, imprimanta lor să fie capabilă să printeze organe funcționale, până acum, însă este senzațional și faptul că pot printa ”piese de schimb”: valve pentru inimă sau vase de sânge necesare unor transplanturi.
Absolut toate aspectele legate de mecanica, geometrie matematica, mecanica, electronica si software, ale bio-imprimantei Symme 3D sunt realizate autohton. Piesele componente si subansamblele sunt contractate strict din Romania de la Oradea, Cluj, Brasov, Iasi, Bucuresti, Galati, Craiova si Timisoara de la firme producatoare dar si importatori. Numele de Symme3D,  vine de la “SymmeTHREE” Symmetry, simetrie deoarece structura imprimantei este perfect simetrica.
Interviu cu Călin Brandabur – managerul companiei Symme 3D
Realizator Mihaela Ghiță