Vali Hotea filmează în Germania și România comedia neagră „Lebensdorf”, cu Mimi Brănescu, Ana Covalciuc și Ioana Flora în distribuție
9 September 2019
RETROSPECTIVA ANONIMUL LA BUCUREȘTI 12 – 14 SEPTEMBRIE – CINEMA MUZEUL ȚĂRANULUI
10 September 2019

Teatru implicat. Când poveștile de viață devin spectacol – 6 orașe. 6 reprezentații gratuite ale spectacolului „BabyBlues”

Începutul stagiunii teatrale dă startul turneului național al spectacolului „BabyBlues”, un spectacol creat după povești adevărate despre experiența de a fi mamă și care atinge un subiect delicat și prea puțin discutat la noi: depresia post-natală și felul în care aceasta e tratată în societate.

BABYBLUES

Regia și dramaturgia: Victor Olăhuț
Interviuri: Alina Căprioară
Transcrieri: Adriana Sână
Distribuție: Lavinia Cosma, Florentina Năstase, Ana Turos

Spectacolul a fost creat în cadrul unui proiect mai amplu, intitulat „Femeie.C.L.A.R.Sat.Teatru”, finanțat prin programul „În stare de bine” (www.instaredebine.ro), în cadrul căruia 210 femei din mediul rural au beneficiat de consiliere psihologică gratuită. În urma unor ședințe de terapie susținute de psihologul Alina Căprioară au fost documentate mai multe mărturii care au devenit baza acestui spectacol. Regizorul Victor Olăhuț abordează tema cu delicatețe și umor, oferind o perspectivă amplă asupra situațiilor cu care se confruntă femeile care nasc și își cresc copiii în diferite medii sociale din România.

Asociația „Cultură’n Șură”, care duce de obicei teatrul în spații alternative din mediul rural, face de această dată drumul invers: se inspiră din poveștile femeilor de la sat și le prezintă, sub formă artistică, în teatre convenționale din mediul urban. Poveștile din BabyBlues sunt tulburătoare și dezvăluie o imagine a societății pe care cel mai adesea teatrul clasic o cosmetizează sau chiar o evită: mame minore, lipsa educației sexuale, neglijența serviciilor sociale, abandonul matern etc.

Începând cu luna septembrie, spectatorii din 6 orașe ale țării sunt așteptați la reprezentațiile gratuite ale spectacolului BabyBlues. Traseul turneului este disponibil pe pagina de facebook.com/culturansura și pe www.culturansura.ro.

12 septembrie – Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Galați
15 septembrie – Teatrul „Toma Caragiu”, Ploiești, sala Teatrului „Imaginarium”

Intrarea este gratuită pe bază de rezervare la adresa de email rezervari@culturansura.ro sau printr-un mesaj la numărul de telefon 0730.959.793, cu mențiunea orașului și a numărului de locuri dorit. După Galați și Ploiești urmează Sfântu Gheorghe, Piatra Neamț, Târgu Jiu.

În cadrul campaniei „Teatru Implicat”, peste 1000 de spectatori din mediul rural au văzut pentru prima dată un spectacol de teatru profesionist în mijlocul comunității lor. 6 reprezentații ale spectacolului „Doctor fără voie” de Molière au fost oferite publicului din 6 sate din județele Brăila, Dâmbovița și Argeș, în timp ce spectacolul „BabyBlues”, creat după mărturisirile mai multor femei din lumea satului despre experiența de a fi mamă, se va juca în 6 orașe din țară. Printr-un demers unic în peisajul cultural de la noi, se face astfel legătura dintre lumea satului și cea a orașului.

Parteneri: Teatrul Studențesc Podul, Romania Educab,  Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Tur Cento Trans, Ark Media Advertising, Teatrul „Fani Tardini”, Teatrul „Toma Caragiu”, Teatrul „Andrei Mureșanu”, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”.
Partener media: Radio România Cultural

Proiect derulat de Asociația Cultură’n Șură și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

*****

Despre Asociația Cultură’n Șură

Asociația Cultură’n Șură a fost fondată de regizorul Victor Olăhuț cu scopul de a duce spectacole de teatru în mediul rural și de a atrage atenția asupra necesității dezvoltării prin cultură a satului. Încă din anul 2013, caravana teatrală a ajuns în peste 50 de sate și comune din țară.

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.