Craca de la miezul noptii, premieră la Teatrul Toma Caragiu
11 October 2016
Les Films de Cannes à Bucarest
11 October 2016

Teatrul Dramatic FANI TARDINI deschide oficial stagiunea Teatrului Național de Televiziune

Teatrul Dramatic “Fani Tardini” Galaţi este deosebit de încântat să anunțe faptul că unul din spectacolele de marcă aflate în repertoriul său va deschide oficial stagiunea Teatrului Național de Televiziune.

Evenimentul va avea loc luni, (17.10.2016, ora 21.30) și va fi transmis pe pe TVR2 și pe TVR-HD.

Programată iniţial să fie parte a stagiunii 2013 – 2014, premiera spectacolului CERERE ÎN CĂSĂTORIE a avut un destin mai puţin obişnuit, în sensul în care, aceasta a fost amânată de două ori din motive care nu au ţinut de puterea noastră de a mai influenţa în vreun fel acest eveniment.

Premiera a avut însă loc în august 2014 și de-atunci, CERERE ÎN CĂSĂTORIE a avut un traseu demn de echipa minunată care l-a creat.  Unul dintre cei mai valoroși regizori ai momentului – dl. Felix Alexa – având-o alături pe foarte talentata scenografă, Andrada Chiriac (nominalizată pentru acest spectacol la Premiul pentru cea mai bună scenografie în cadrul Galei UNITER 2015) au lucrat cu trupa dramaticului gălățean, iar rezultatele n-au întârziat să apară.

Prezențe la festivaluri, premii și satisfacții imense de pe urma audienței impresionante dar și a aprecierilor criticilor de specialitate – toate acestea au transformat acest spectacol într-un reper major al istoriei recente a instituției  noastre.

Ne bucurăm să fim noi – Teatrul Dramatic Fani Tardini Galați – cei care deschidem porţile stagiunii Teatrului Național de Televiziune (2016 – 2017)  cu acest spectacol.

Este o onoare dar, în același timp și o situație care ne obligă să menținem ștacheta valorii producțiilor noastre la același nivel care ne-a adus în flatanta poziție de azi.

Haideți luni (17 oct)  pe TVR2 și TVR-HD și….. în fiecare săptămână la Teatrul Dramatic!!!!

 

Aşadar….este vorba de CERERE ÎN CASATORIE de A.P.Cehov, un spectacol-eveniment, acest text nefiind niciodată montat pe scena gălăţeană ; este prima colaborare a trupei gălăţene cu Felix Alexa şi putem spune că a fost o întâlnire mult aşteptată, dorită şi firească în contextul în care este unul dintre cei mai bine cotați regizori români.

Din distribuţie fac parte : Cristian Gheorghe, Petronela Buda şi Lucian Pînzaru.

Scenografia : Andrada Chiriac

Ilustraţia muzicală şi lighting design : Felix Alexa

 

Scrisă în 1888, piesa Cerere în casatorie a cunoscut, încă de la primele reprezentaţii în Sankt-Petersburg şi Moscova, un adevărat succes, devenind repede populară în orăşelele de pe întreg teritoriul Rusiei. Apelul la farsă, adică la un tip de comedie neconsacrat, constituie una din manifestările de seamă ale instituţiei cehoviene. Cu alte cuvinte, Cehov a deplasat o formă de la periferia literaturii spre centrul ei, a realizat un act de consacrare a unui tip de expresie subliterară. După unii cercetători, aceasta ar şi constitui dinamica apariţiei şi a lansării formelor noi în sfera marii literaturi. Cehov a amplificat, în raport cu comedia clasică, distanţa dintre caracterul obiectiv de dramă şi structura de comedie. Substanţa obiectivă a comediei cehoviene este de tragedie, iar structura este de farsă. Deosebirea fundamentală dintre comedia clasică şi cea cehoviană este asociabilă diferenţei dintre dramă şi tragedie. Caracterul episodic al comediei clasice, este înlocuit de o comedie totală. Care însă nu poate fi alimentată de drama unui accident, ci de tragedia unei condiţii. La Cehov, tragedia nu se poate manifesta decât prin farsă, dar farsa nu este un semn al tragediei, ea este tragedia însăşi.

 

Pentru mine,”Cerere în casatorie” nu este numai “o glumă”,aşa cum a numit-o însuşi Cehov.

De fapt şi această denumire trebuie înţeleasă în sensul în care sub titlul uneia din marile lui piese,”Pescăruşul”,Cehov scrisese “comedie”.

Ironii subtile ale unui geniu.

“Cerere în căsătorie”, în viziunea mea, este o piesă despre stări extreme, oameni în criză aflaţi la graniţa fragilă dintre ridicol şi tragic, excesiv de sensibili şi de o duritate inconştientă.O tragi-comedie.

Toată acţiunea se petrece în timp real, şi e fascinant să vezi cum o umanitate dezlănţuită trece prin toate stările posibile, în doar o oră de viaţă. O viaţă concentrată şi minunat de nuanţată.

O comedie umană, ce-ţi lasă un gust dulce-amar.

Astăzi, când trăim atât de rapid şi intens, iar viaţa trece pe lângă noi în ritm alert, această bijuterie cehoviană ne tulbură pe toţi cu cinismul ei ascuns.

Felix Alexa