16 documentare din 11 țări în selecția finală a Festivalului de Film și Istorii Râșnov
12 June 2020
PREMIERĂ LA TEATRUL NAȚIONAL “Marin Sorescu” din CRAIOVA: Outfitul Șearpelui, un spectacol de Andrea Gavriliu
12 June 2020

Teatrul Naţional Radiofonic, partener de tradiție al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, este prezent și la editia specială 2020 FITS #online „Puterea de a crede / Empowered”

Teatrul Naţional Radiofonic, partener de  tradiție al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, este prezent și la editia specială 2020 FITS #online „Puterea de a crede / Empowered”, difuzând  pe întreaga perioadă a evenimentului, între 12-21 iunie, zilnic de la ora 14.00 ( oră de întâlnire devenită tradițională pentru iubitorii spectacolelor lectură prezentate în timpul festivalului), un „best of” al celor mai apreciate evenimente găzduite de secțiunea Spectacole lectură Virgil Flonda a FITS. Emisiunile, promovate sub titlul Thaliafest- Imagini Sonore ale secţiunii spectacole lectura ale Festivalului Internaţional de teatru de la Sibiu ,vor putea fi audiate on line prin accesarea zilnică, în perioada 12-21 iunie, de la ora 14.00,  a site-ului www.eteatru.ro si on demand la secțiunea Colecții, rubrica ThaliafestFestivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Emisiunile Thaliafest – Imagini Sonore ale sectiunii spectacole lectura ale FITS, realizate de o echipă a TNR (redactor Irina Soare, regia muzicală Patricia Prundea) condusă de regizorul artistic Mihai Lungeanu,  arhivează, sub forma „imaginilor sonore”, fragmente din textele dramatice propuse de Festival și interpretate de actori ai Teatrului Naţional Radu Stanca  precum şi de studenţii la actorie ai Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, fiind însoțite de  dialogurile susţinute colocvial de către personalităţi marcante ale peisajului  teatral contemporan, de interviuri, dezbateri, declaraţii şi opinii critice exprimate în cei peste douăzeci de ani de spectacole-lectură, constituindu-se astfel în micro-spectacole de teatru radiofonic,  care și-au propus, de fiecare dată, să atragă atenţia, atât oamenilor de teatru cât și a publicului ascultător, asupra fenomenului dramaturgic contemporan, propus cu consecvență și susținut prin reala implicare profesională a echipei FITS (Claudia Maior Domnicar, Cătălin Ștefănescu și Bogdan Sărătean) de către secţiunea spectacole-lectură a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Vineri, 12 iunie, de la ora 14.00 pe site-ul  www.eteatru.ro vă invităm să ascultaţi :Thaliafest-Imagini sonore ale sectiunii Spectacole lectură din cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, editia 2015-ep. I

Emisiunea  cuprinde fragmente din textele dramatice: Reunificarea celor două Corei de Joël Pommerat şi Om fără om (oriunde mă duc, numai de mine dau) de  Valentin Nicolau, urmate de înregistrarea discuţiilor  şi dezbaterilor  la care au participat invitaţi speciali ai evenimentului, oameni de teatru precum si public iubitor al fenomenului.

Spectacolul lectură  Reunificarea celor două Corei are la bază textul cu acelaşi titlu semnat de celebrul dramaturg şi regizor contemporan  Joël Pommerat,

artist rezident la Théâtre des Bouffes du Nord (2007-2010). artist asociat la Théâtre national de Bruxelles, l’Odéon-Théâtre de l’Europe și Théâtre Nanterre-Amandiers, cu un impresionant palmares de premii: 2006 – Cet enfant, Premiul pentru cea mai bună creație a unei piese în limba franceză din partea Sindicatului de Critică, 2007 – Les Marchands, Marele Premiu pentru Literatură Dramatică, 2010 – Cercles / Fictions– Molière des companies, 2011 – Ma Chambre froide– Molière des compagnies și Molière de l’auteur francophone,  2013 – La Réunification des deux Corées – Premiul Beaumarchais/le Figaro pentru cel mai bun autor, Premiul pentru cel mai bun spectacol a unui teatrul public, Palmarès du Théâtre, Premiul pentru cea mai bună creație a unei piese în limba franceză din partea Sindicatului Criticii. Regia artistică a spectacolului lectură este semnată de  Bogdan Sărătean. Invitaţii speciali ai evenimentului : regizorul  Radu-Alexandru Nica şi scriitorul Vlad Russo, traducătorul textului dramatic.

Spectacolul lectură a fost interpretat de: Ali Deac, Raluca Ianis, Renela Mureşan, Codruţa Vasiu si Bogdan Sărătean,  actori ai  Teatrului Naţional ,,Radu Stanca’’de la Sibiu.

Eveniment moderat de Cătălin Ştefănescu

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar

Spectacolul lectură Om fără om, subintitulatOriunde mă duc, numai de mine dau, este inspirat din ultimul text dramatical lui Valentin Nicolau a fost prezentat in cadrul FITS 2015, în interpretarea  actorilor  teatrului „Radu Stanca” din Sibiu. Piesa este o parabolă care are la bază legenda Scăldătoarei Vitezda, acolo unde oamenii așteaptă ca îngerul să vină să tulbure apele, pentru ca cel care se aruncă primul să fie vindecat. Dar Valentin Nicolau transformă lumea toată într-o mare Scăldătoare Vitezda, unde fiecare așteaptă (sau nu…) o minune(Ana Nicolau)

Spectacolul lectură a fost interpretat de: Viorel Raţă, Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Cătălin Neghină, Alexandru Malaicu, Cristina Ragos,Veronica Arizancu, Bogdan Sărătean, actori ai Teatrului Naţional ,,Radu Stanca’’ de la Sibiu, sub coordonarea lui Bogdan Sărătean.

Invitaţi: scriitorul şi teatrologul  George Banu şi preotul Constantin Necula

Eveniment moderat de Cătălin Ştefănescu

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar

Sâmbătă, 13.06.2020, de la ora 14.00 pe www.eteatru.ro se va difuza  Thaliafest-Imagini sonore ale FITS 2015-episodul al II-lea.

Veţi putea asculta fragmente din textele dramatice: Din minunata lume a animalelor: conversație nocturnă de Daniel Veronese şi Diamantele sunt cărbuni care s-au pus pe treabă de Paweł Demirski,urmate de discuţii si dezbateri la care au participat invitaţi speciali ai evenimentului, oameni de teatru şi public iubitor al fenomenului.

Din minunata lume a animalelor: conversație nocturnă semnat de binecunoscutul dramaturg actor , mim şi regizor argentinian  Daniel Veronese, câştigător  al unor importante premii  naţionale şi internaţionale atât pentru regie cât și pentru dramaturgie .

Traducere de: Luminița Voina – Răuț. Regia: Bogdan Sărătean
Invitaţi: Radu – Alexandru Nica, Luminița Voina – Răuț.

Spectacolul lectură a fost interpretat de actorii Teatrului Naţional ,,Radu Stanca’’de la Sibiu: Eduard Pătraşcu, Diana Fufezan, Vlad Robaş, Arina Ioana Trif,  Emőke Boldizsár. Lectură coordonată de Bogdan Sărătean.

Eveniment moderat de Cătălin Ştefănescu

Diamantele sunt cărbuni care s-au pus pe treabă de Paweł Demirski, Polonia Traducere de Sabra Daici

Regia: Bogdan Sărătean

Invitaţi: Sabra Daici, Arthur Zapalowski, Iulia Popovici

Eveniment moderat de Cătălin Ştefănescu

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar

Absolvent al studiilor de arhitectură și jurnalism (Universitatea Tehnică din Gdańsk și Universitatea din Breslau), membru al revistei de stânga Critica Politică, Paweł Demirski (n. 1979) desfășoară o bogată activitate de dramaturg, abordând teme actuale, centrate pe drama documentară (verbatim) și subiecte ce tratează problema crizelor sociale, a emigranților, a șomajului, a economiei de piață. A fost Director Literar la Teatrul Wybrzeże din Gdańsk, consilier dramatic la Szybki Teatr Miejski (2003 – 2006). Piesele lui au fost regizate de Michał Zadara, Wojtek Klemm, Piotr Waligórski, Remigiusz Brzyk. Din 2007 lucrează cu regizoarea Monika Strzępka, primind numeroase premii, printre care premiul revistei „Politica” (2010) „…pentru dezvoltarea consecventă a proiectului teatrului critic. Pentru curajul de a vorbi mai mult și mai dur decât am vrea să auzim”.

Spectacolul lectură a fost interpretat de: Cendana Trifan, Mihai Coman, Cătălin Pătru, Liviu Vlad, Ioana Blaga Frunzescu, Vlad Robaş,  actori ai  Teatrului Naţional ,,Radu Stanca’’de la Sibiu.

Duminică 14.06, ora 14.00 pe www.eteatru.ro – Thaliafest-Imagini sonore ale FITS  2015- Ep. III

Emisiunea cuprinde fragmente din textele dramatice: Iubirea la oameni (Din viața în pragul iernii și în așteptarea verii) de Dmitri Bogoslavski, Belarus şi Forme (Cordelia Mcclain) de Erik Ehn, SUA,  urmate de discuţiile înregistrate,   la care au participat invitaţi speciali ai evenimentului, oameni de teatru şi public iubitor al fenomenului.

Iubirea la oameni (Din viața în pragul iernii și în așteptarea verii) de Dmitri Bogoslavski, Belarus

Traducere de: Raluca Rădulescu
Regia: Bogdan Sărătean
Invitat special: dramaturgul Dmitri Bogaslovski
Invitaţi criticii de teatru Oltița Cîntec, Raluca Rădulescu

Eveniment moderat de Cătălin Ştefănescu

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar

Tânăr regizor, actor și dramaturg contemporan( născut la Minsk, Belarus în anul 1985) cu  texte dramatice  montate pe importante scene precum:   Centrul Bielorus de Dramaturgie şi Regie (2008-2009), Teatrul „Evgheni Mironov” (2010), Teatrul Bielorus de Stat pentru Tineret,  care fac parte din  repertoriul laboratorului de spectacole lectură al Centrului V.S.Meyerhold din Moscova, Dmitri Bogoslavski  a scris această piesă pentru laboratorul de dramaturgie-online „Dramafond”, organizat pe site-ul livejournal.com în parteneriat cu DramaTalks. Iubirea la oameni, un text dramatic impresionant în care se împletesc două mari tendințe în dramaturgia contemporană: aspiraţia către „adevărul vieţii”,dur, documentarul, socialul și, în același timp, căutarea propriului limbaj al autorului, metaforicul, convenţionalul(regizoarea Evghenia Berkovici)

Spectacolul lectură a fost interpretat de  Gabriela Neagu şi  Codruţa Vasiu, actori ai Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu şi de: Sergiu Argeşanu, Denisa Pintiuţă, Marian Bureaţă, Bogdan Tălmaciu, Ştefania Marola, Alin Turcu, Malvina Hanea, Daiana Mădăraş, Maria Soilică, studenti ai Departamentului de Artă  Teatrală de la Universitatea de Artă Teatrală,, Lucian Blaga ’’ de la Sibiu.

Forme (Cordelia Mcclain) de Erik Ehn, SUA

Traducere de: Dan Sociu
Regia: Bogdan Sărătean
Invitat special: Erik Ehn
Invitaţi: Cosmin Chivu, Dan Sociu, Ioana Jucan

Eveniment moderat de Cătălin Ştefănescu

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar

Textul dramatic Forme (Cordelia Mcclain) este semnat de binecunoscutul dramaturg , regizor, autor de studii teoretice, director al departamentului de scriere dramatică Theatre Arts Performance Studies în cadrul Universității Brown, USA, Erik Ehn.  Domnia sa este, de asemenea  co-fondator al companiei de operă Tenderloin din San Francisco (Tenderloin Opera Company) și Regional Alternative Theatre (RAT),  important centru de întâlnire al practicienilor teatrului alternativ. Spectacolul lectură a fost interpretat de Claudiu Fălămaş şi: George Ciucă, Georgiana Codreanu, Gabriel Graur, Denisa Lupu, Ştefania Marola, Daiana Mădăraş, Alin Turcu  studenţi ai   Departamentului de Artă Teatrală al Universităţii ,, Lucian Blaga’’ de la Sibiu, sub coordonarea  regizorului  Bogdan Sărătean.

Luni, 15.06, ora 14.00 pe site-ul www.eteatru.ro  -Thaliafest-Imagini sonore ale FITS 2015- Ep. al IV-lea

 Antisocial de Bogdan Georgescu, România

Regia: Bogdan Georgescu
Invitat special: Bogdan Georgescu
Invitaţi: Constantin Chiriac, Vlad Tăușance

Eveniment moderat de: Cătălin Ştefănescu

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar

Emisiunea prezintă fragmente din spectacolul Antisocial de Bogdan Georgescu,  text dezvoltat prin tehnici de artă activă împreună cu actorii spectacolului: Cristina Blaga, Paul Bondane, Anton Balint, Călin Mihail Roajdă, Alexandra Șerban, Cristi Timbuș, Maria Tomoiagă.

Bogdan GEORGESCU – artist, observaţionist. Instrumente utilizate: dramaturgie, teatru comunitar, compoziţie video, producţie, intervenţie culturală, management de proiect. Bursier Open Society Institute NY – UEP 2004. Bursier Cornerstone Theatre Company Institute 2005. Brusier CEC Arts Link– Brown University RI – programul de scriere dramatică, 2011. A participat ca artis sau trainer la numeroase festivaluri internationale, conferințe sau workshop-uri în Statele Unite ale Americii, Serbia, Moldova, Slovenia, Germania, Cehia, Franța, Marea Britanie și Romania. Printe premiile primite se numără: dramAcum Trece -/ ți Granița pentru DW – 3D text (2004); Bursa Soros Open Society Foundation (2004), Premiul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (secția română) pentru Turneu la țară – proiect de Artă Activă și Teatru Comunitar (2010), Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun dramaturg – Casa Poporului (2011); Cel mai bun spectaol – ROGVAIV, Festivalul European al Spectacolului de Teatru – Festivalul Dramaturgiei Românești, Timișoara (2012), spectacol România! Te pup a participat la festivalul New Plays From Europe, Wiesbaden Germania (2010), premiul Cel Mai Bun Tânăr Artist pentru Romania! Te pup Kontakt Festival, Torun, Poland (2012).

Marti, 16.06, ora 14.00 pe site-ul www.eteatru.ro:Thaliafest-Imagini sonore ale FITS  2017 –ep I

Emisiunea cuprinde fragmente din spectacolele prezentate în cadrul Sectiunii Lectură din  cadrul FITS 2017: Fete în iubire de Irina Vaskovskaia, Rusia  și MAL / PRAXIS de Bogdan Georgescu, România

Fete în iubire  de  Irina Vaskovskaia

Traducere de: Raluca Rădulescu
Regia: Bogdan Sărătean

Invitati:Raluca Rădulescu, Bobi Pricop
Eveniment moderat de: Cătălin Ştefănescu

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar

Fete în iubire de Irina Vaskovskaia, spectacol lectură prezentat în cadrul FITS 2017, cu participarea actorilor: Gabriela Pârlițeanu, Cendana Trifan, Cristina Stoleriu, Ioan Paraschiv, Eduard Pătrașcu, Bogdan Constantin. Lectură coordonată de regizorul Bogdan Sărătean.

MAL/PRAXIS este ultima parte a trilogiei  semnate de Bogdan Georgescu Câtdedepartesuntemdepeșteriledincareamieșit?,alături de alte două puternice texte dramatice:  ANTISOCIAL și #minor.

MAL/PRAXIS este un proiect de Artă Activă dezvoltat împreună cu studenți masteranzi și profesori de arta actorului din cadrul Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu în co-producție cu Teatrul Național Radu Stanca Sibiu.

Regia artistică: Bogdan Georgescu

Miercuri, 17.06.2020, ora 14.00 pe site-ul www.eteatru.ro Thaliafest –Imagini sonore ale FITS editia 2017 Ep. II

Emisiunea continuă seria imaginilor sonore ale sectiunii Lectură din cadrul FITS 2017, cuprinzând fragmente  din spectacolele : Orlando sau Nerăbdarea de Olivier Py, Franța și Otravă de Lot Vekemans, Olanda.

Orlando sau Nerăbdarea de Olivier Py, Franța

Traducerea și regia  : Eugen Jebeleanu

Invitati: Eugen Jebeleanu, Vlad Cristache si Cosmin Chivu

Eveniment moderat de Cătălin Ștefănescu

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar

Olivier Py este actor, regizor de teatru și scriitor. A studiat la Conservatorul Național de Artă Dramatică din Paris, în timp ce a studiat și teologia. Din 2007 este director al Théâtre de l’Odéon, iar astăzi este directorul Festivalului de la Avignon. În 1988, Py a fondat propria sa companie de teatru, unde a și montat propriile sale piese, precum „Gazpacho”, „A Dead Dog”, „The Servant”, „An Endless Story” etc. În cariera sa de regizor, a montat spectacole în Franța, Germania, Grecia, Irlanda. Piesele sale au fost traduse în engleză, italiană, germană, română, spaniolă și greacă, și au fost montate în Europa de regizori precum Michel Raskine, Stéphane Braunschweig, Robert Sandoz.

Spectacolul lectură Orlando sau Nerăbdarea de Olivier Py a fost prezentat în cadrul Sectiunii lectură, în interpretarea actorilor: Mariana Mihu, Justinian Turcu, Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Ali Deac, Gabriela Pârlițeanu, Cendana Trifan, Mihai Coman, Adrian Matioc, Pali Vecsei,Vlad Robaș.

Lectură coordonată de Eugen Jebeleanu

Otravă de Lot Vekemans

Traducerea:  Alexandra Stoicescu

Regia: Bogdan Sărătean

Invitați:Ana Nicolau, Horia Suru

Textul dramatic Otravă , semnat de scriitoarea și jurnalista olandeză Lot (Liselot) Vekemans  a fost prezentat  in cadrul Sectiunii Lectură în interpretarea actorilor: Raluca Iani, Bogdan Sărătean, Denisa Caian .

Lectură coordonată de Bogdan Sărătean

Eveniment moderat de Cătălin Ștefănescu

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar

Joi, 18.06.2020, ora 14.00 pe site-ul www.eteatru.ro Thaliafest –Imagini sonore ale FITS  2017 Ep. III

Emisiunea cuprinde fragmente din spectacolele Mulțimea de Nick Rongjun Yu, China  și Consiliu de familie de Cristina Clemente, Spania,  urmate de discuţiile înregistrate,   la care au participat invitaţi speciali ai evenimentului, oameni de teatru şi public iubitor al fenomenului.

Mulțimea de Nick Rongjun Yu, China

Traducerea: Camelia Oană

Regia : Bogdan Sărătean

Invitați: Nick Rongjun YU, Botond Nagy.

Eveniment moderat de  Cătălin Ştefănescu

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar
         Dramaturg de notorietate, autor al unei opere ample ce cuprinde peste 50 de titluri dedicate teatrului și cinematografiei, Nick Rongjun YU este directorul Festivalului Internațional de Teatru Contemporan de la  Shanghai și al Festivalului Internațional de Comedie de la  Shanghai, vicepreședinte al Shanghai Performing Arts Group.

Textul dramatic Mulțimea de Nick Rongjun YU a fost prezentat in cadrul Sectiunii Lectură a FITS 2017, în interpretarea actorilor Teatrului Național,, Radu Stanca’’ din Sibiu: Veronica Arizancu, George Ciucă, Bogdan Constantin, Vladimir Petre, Ștefan Tunsoiu. Lectură coordonată de Bogdan Sărătean

Consiliu de familie de Cristina Clemente, Spania

Traducerea: Luminița Voina-Răuț

Regia: Bogdan Sărătean

Invitați: Luminița Voina-Răuț, Eugen Gyemant

Eveniment moderat de Cătălin Ștefănescu

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar

          Scriitor, regizor și scenarist, Cristina Clemente   este o voce unică în peisajul teatral si cinematografic spaniol. A absolvit Management și Dramaturgie la Institutul de Teatru din Barcelona. A scris piese de teatru pe care le-a și regizat, precum „Zeppelin” și „We go to Tibidabo”, pentru care a fost distinsă cu Premiul Criticilor pentru Debutanți cu potențial, în 2008. Premiul Goya pentru „Cel mai bun scenariu original” și premiul Butaca pentru „Cea mai bună piesă nouă” se adaugă impresionantului palmares de premii al scriitoarei spaniole.

     Textul dramatic Consiliu de familie de Cristina Clemente a fost prezent in cadrul FITS 2017 în lectura actorilor: Alexandra Spătărelu, Iustinian Turcu,Mihai Coman, Mariana Mihu-Plier, Ali Deac, Lerida Buchholtzer. Lectură coordonată de Bogdan Sărătean

Vineri, 19.06.2020, ora 14.00 pe site-ul www.eteatru.ro se va difuza emisiunea Thaliafest-Imagini sonore ale FITS   2018 Ep. I

Vă invităm să ascultați fragmente din spectacolele lectură Prințesa de cartier  de Andrei Ivanov, Belarus și Teroare  de Ferdinand von Schirach, Germania , însoțite de opiniile critice si intervențiile artistilor prezenti, invitatilor speciali si ale publicului prezent la Spectacolele lectură din cadrul FITS 2018, evenimente găzduite de Librăria Humanitas de la Sibiu.

Prințesa de cartier de Andrei Ivanov, Belarus

Traducerea:Raluca Rădulescu

Regia: Bogdan Sărătean

Invitati: Raluca Rădulescu, Crista Bilciu
Eveniment moderat de Cătălin Ştefănescu

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar

          Textul dramatic Prințesa de cartier de Andrei Ivanov, conceput în cadrul  „Laboratorului de Dramaturgie” organizat de Centrul Național de Dramaturgie din Belarus, în anul 2016, si finalizat un an mai târziu, a atras imediat atenția oamenilor de teatru, fiind  selectat pe lista-scurtă a Festivalului de Dramaturgie Tânără Liubimovka-2017 si premiat apoi la trei concursuri de dramaturgie: Personaje și Inițieri și Superlative. A fost, de asemenea  nominalizat la categoria „Cea mai bună piesă a anului” la Premiile „Masca de Aur”, ediția 2018. În decurs de un an piesa a fost montată de regizori tineri, dar foarte apreciați, în cinci teatre diferite din Rusia, de la un mic teatru independent din Krasnoiarsk, la teatrele municipale din Riazan, Șarâtovo sau Serov, până la celebrul Teatru A.S. Pușkin din Moscova.

        Spectacolul lectură Prințesa de cartier de Andrei Ivanov a fost prezentat in cadrul sectiunii Lectură a FITS 2018 in interpretarea actorilor Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu: Alexandrina Grecu, Ioan Paraschiv, Andrei Suveică, Lerida, Bogdan Sărătean, Angelina Poale Lungi, Dumitru Stegărescu si Sandu Grecu-artist invitat Teatrul National Satyricus Chișinău.

Lectură coordonată de Bogdan Sărătean

Teroare de Ferdinand von Schirach

Regia: Bobi Pricop

Invitati: Ferdinand von Schirach, Nicu Mihoc
Eveniment moderat de: Cătălin Ştefănescu


            Avocat, scriitor și dramaturg, Ferdinand von Schirach este un nume sonor în peisajul literar internațional: apreciat de revista Der Spiegel  drept un „povestitor extraordinar”, comparat de britanicii de la The Independent  cu Kafka și Kleist si considerat de revista Daily Telegraph  drept „una dintre cele mai marcante voci ale literaturii europene’’. Discursul lui Schirach din piesa „Teroare” este o pledoarie pentru libertatea cuvântului și pentru civilizație.Scrisă ca reacție împotriva atacului de la Charlei Hebdo, din anul 2015, piesa a fost prezentată într-un turneu în jurul lumii, fiind tradusă, lecturată sau pusă în scenă în țări precum: SUA, Anglia, Danemarca, Suedia, Norvegia, Belgia, Polonia, Ungaria, Slovenia, Cehia, Olanda, Elveția, Grecia, Turcia, Israel, China, Japonia etc.

Sâmbătă, 20.06.2020, ora 14.00 pe www.eteatru.ro Thaliafest –Imagini sonore ale FITS  2018 ep. II

Emisiunea cuprinde fragmente din spectacolele lectură: Sulki și Sulku poartă conversații inteligente de Jean-Michel Ribes, Franța  și White Room de Alexandra Badea, România & Franța,  însoțite de opiniile critice si intervențiile artistilor prezenti, invitatilor speciali si ale publicului prezent la Spectacolele lectură din cadrul FITS 2018, evenimente găzduite de Librăria Humanitas de la Sibiu.

 Sulki și Sulku poartă conversații inteligente de Jean-Michel Ribes, Franța

Traducerea: Diana Nechit

Invitati: Jean Michel Ribbes, Alexandru Ion

Regia : Bogdan Sărătean

Eveniment moderat de Cătălin Ștefănescu

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar
         Jean-Michel Ribes (n. 1946, Franța) este un autor dramatic francez, scenarist, regizor de teatru și film, actor.La numai 20 de ani a creat compania de teatru Pallium. Câțiva ani mai târziu, scrie și regizează numeroase piese de teatru, fondează o nouă companie, și astfel, devine rapid o figură esențială a teatrului francez. Omul de teatru Jean-Michel Ribes, foarte activ, este rapid atras de cinema fiind cunoscut, în special, ca regizor de comedii. Are un mare suces cu serialul de televiune „Palace”, în calitate de scenarist și regizor, dar și cu filmele „Musée haut” (2007), „Coeurs” (2006), „Chacun pour toi” (1998), „La Galette du roi” (1986) etc.Începând din anul 2001 este directorul Théâtre du Rond-Point, unde creează un spațiu dedicat teatrului de astăzi.Dintre cele mai importante premii ale sale amintim: Marele Premiu al Criticii pentru spectacolul „Rêves peut-être”, de Jean-Claude Grumberg (1999), Marele Premiu pentru Teatru din partea Academiei Franceze (2002), mai multe nominalizări și premii Molière de regie și dramaturgie pentru spectacolele „Rêves peut-être”, „Théatre sans animaux”, „Musée haut, musée bas”, Premiul Creator fără frontiere din partea Ministerului Afacerilor Externe, Marele Premiu SACD etc. Piesa „Sulki și Sulku au conversații inteligente” a fost pusă pentru prima dată în scenă pe data de 8 noiembrie 2017 la Théâtre du Rond-Point, sala Jean Tardieu, fiind regizată de autor și interpretată de actorii Romain Cottard și Damien Zanoly.
          Textul dramatic Sulki și Sulku au conversații inteligente de Jean Michel Ribbes a fost prezentat în cadrul sectiunii Lectură a FITS 2018, în interpretarea lui Flavius Haiducescu  si a lui Cristian Iordan, studenti ai Departamentului de Artă Teatrală din cadrul  Universității Lucian Blaga de la Sibiu. Lectură coordonată de Bogdan Sărătean.

White Room de Alexandra Badea, România & Franța

Traducerea: Cristina Toma

Invitati: Cristina Toma, Bogdan Georgescu

Regia : Bogdan Sărătean

Eveniment moderat de Cătălin Ștefănescu

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar
       Alexandra Badea (n. 1980, România) este scriitoare, dramaturg, și regizoare de teatru și de film. A scris peste 15 piese, doua romane și mai multe scenarii de film. A absolvit secția de regie teatru a UNATC și a făcut un masterat de Studii Teatrale la Sorbona.Majoritatea textelor sale sunt publicate la editura l’Arche, adaptate pentru Radio France Culture, traduse și jucate în mai multe limbi străine. Primul său roman a fost adaptat și prezentat la Festivalul de la Avignon în 2013, în regia lui Frédéric Fisbach. Pe lângă montările proprii, piesele ei au fost regizate de Cyril Teste, Matthieu Roy, Jacques Nichet, Jonathan Michel, Anne Théron, Frédéric Fisbach și alții.
        Alexandra Badea este laureată a Marelui premiu pentru literatură dramatică, în anul 2013 (Grand Prix de la Littérature Dramatique 2013) și este Cavaler al Artelor și Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres). Piesa „White Room” a fost scrisă în 2016 pentru studenții școlii de teatru de la Saint – Étienne și a fost montată de Cyril Teste sub forma unui performance filmic.

Textul dramatic White room  de Alexandra Badea a fost prezentat în cadrul FITS 2018, în interpretarea actorilor: Veronica Arizancu, Alin Turcu, Fabiola Petri, Ali Deac, Cezara Crețu, Stefan Tunsoiu, Gabriela Pârlițeanu, Ioana Cosma, Alexandru Malaicu. Lectură coordonată de  Bogdan Sărătean

Duminică, 21.06.2020, ora 14.00 pe site-ul www.eteatru.ro Thaliafest –Imagini sonore ale FITS  2018  Ep. III

Emisiunea cuprinde fragmente din spectacolele lectură: Iubire secretă pe tărâmul piersicilor în floare  de Stan Lai, China  și Un loc strategic de Garcia Morales, Spania ,  însoțite de opiniile critice si intervențiile artistilor prezenti, invitatilor speciali si ale publicului prezent la Spectacolele lectură din cadrul FITS 2018, evenimente găzduite de Librăria Humanitas de la Sibiu

Iubire secretă pe tărâmul piersicilor în floare de Stan Lai, China .

Traducerea: Camelia Oană

Invitați: Stan Lai, Octavian Saiu,

Regia: Bogdan Sărătean

Eveniment moderat de Cătălin Ștefănescu

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar
       „Iubire secretă pe tărâmul piersicilor în floare” este un text clasic de referință pentru China modernă. Este cel mai jucat și mai cunoscut text contemporan în limba chineză, apreciat pentru temele universale, pentru structura originală și pentru teatralitatea ludică. A fost creat în anul 1986 de Stan Lai, împreună cu trupa lui de teatru, „Performance Workshop”, din Taipei, Taiwan, iar în anul 1992, scenariul a fost transpus într-un film premiat, intitulat „The Peach Blossom Land”, în care a jucat regina filmului chinezesc, Brigitte Lin. În 2006, la Beijing, Lai a regizat un spectacol emblematic, care se joacă și în prezent. A fost prima producție autorizată a acestei piese la care a avut acces publicul din China continentală, de-a lungul anilor având loc mii de spectacole nelicențiate. Scenariul este, de mulți ani, lectură obligatorie pentru cei care studiază teatru și literatură în teritoriile unde se vorbește chineză. În 2006 și 2010, în colaborare cu trupe de operă tradițională din China, Lai a creat versiuni ale piesei în stilul operei taiwaneze și al operei yue. În 2014, la castingul organizat pentru selectarea distribuției unei noi producții în China s-au înscris peste 10.000 de candidați. În 2007, Lai a regizat o variantă în limba engleză, bazată pe traducerea proprie, la Universitatea Stanford. Premiera în limba engleză a avut loc la 19 aprilie 2015, la Festivalul Shakespeare din Oregon.(Claudia Domnicar, coordonatorul Sectiunii Spectacole Lectura FITS)

      Textul  dramatic Iubire secretă pe tărâmul piersicilor în floare de Stan Lai a fost prezentat în cadrul FITS 2018, sectiunea Lectură, în interpretarea actorilor: Ali Deac, Andrada Oltean, Rodica Mărgărit, Florin Coșuleț, Cătălin Pătru, Marius Turdeanu, Ioan Paraschiv, Bogdan Sărătean, Gabriela Neagu, Emoke Boldizsar,Andreea Todincă, Alexandru Romescu.

Lectură coordonată de Bogdan Sărătean

Un loc strategic de Gracia Morales, Spania

Traducerea: Luminița Voina –Răuț

Invitați: Gracia Morales, Luminița Voina- Răuț

Regia : Bogdan Sărătean

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar
         Dramaturg , scriitor și poet de notorietate în peisajul literar spaniol si international, doctor în filologie hispanică, profesor universitar la Universitatea din Granada,  Gracia Morales este  detinătoare a numeroase distincții: Premiul Marqués de Bradomín („Cincisprezece trepte”, 2000), Premiul Miguel Romero Esteo („Un loc strategic”, 2003), Premiul SGAE pentru teatru (NN 12, 2008), Premiul SGAE pentru teatru de copii şi tineret („Despre aventuri”, 2011) sau Premiul Lorca pentru teatru andaluz („Fisura, printre animale sălbatice”, 2005, text 2scris împreună cu Juan Alberto Salvatierra.

Textul dramatic Un loc strategic de Gracia Morales a fost prezentat în cadrul secțiunii Lectură a FITS 2018, în interpretarea actorilor: Arina Ioana Trif, Dana Taloș, Vlad Robaș, Raluca Iani de la Teatrul Național Radu Stanca de la Sibiu. Lectură coordonată de Bogdan Sărătean

Selecția textelor si coordonarea sectiunii Spectacole Lectură –Claudia Domnicar