IRAN
14 January 2017
“Serata Eminescu” la ceas de sărbătoare!
14 January 2017

TEHERAN

Teheran este capitala Republicii Islamice Iran şi a provinciei cu acelaşi nume, cel mai mare oraş al ţării şi unul dintre cele mai mari de pe continentul asiatic. În decursul secolelor XX şi XXI, migraţia populaţiei din întreg teritoriul Iranului a determinat aglomerarea excesivă a aşezării, numărul locuitorilor crescând în mod vizibil în special după anii 1970. Această realitate a determinat autorităţile să se gândească la o mărire a numărului de parcuri şi grădini publice, transformând astfel metropola într-un loc mai prietenos şi ospitalier.

* * *

Despre Teheran am putea spune că este un amalgam de nou şi vechi, în care minaretele şi clădirile istorice ridicate în tradiţionalul stil persan, stau alături de construcţii înalte din beton şi sticlă.

Punctul central al oraşului este Piaţa Sepah. La sud de aceasta se află vechiul Teheran: o reţea de străduţe cu clădiri joase, cu magazine şi moschei. Tot aici se găseşte şi Bazarul, considerat unul dintre cele mai mari târguri acoperite din lume, unde viaţa animată, înfăţişează turiştilor cel mai bine, modul de trai al vechii Persii.

* * *

Dat fiind faptul că în ultimii ani, atenţia autorităţilor pentru turism a devenit una dintre principalele griji, Teheranul se prezintă cu o mulţime de puncte de atracţie, muzeele ocupând şi ele un loc important: Muzeul Covoarelor, Turnurile Teheran, Azadi şi Milad, Palatul Saadabad (construit de către Dinastia Pahlavi a Iranului, în prezent reşedinţa oficială a preşedintelui), Muzeul de Artă Contemporană, Palatul Golestan (un complex ce 17 clădiri) sau Palatul Niavaran. Acesta din urmă, situat în partea de nord a oraşului, se compune din mai multe edificii ce adăpostesc un muzeu şi o bibliotecă unde pot fi găsite cărţi din domeniile literaturii, istoriei şi artei.

* * *

Cum timpul este foarte scurt, dintre toate obiectivele, noi am ales să trecem pragul Muzeului Naţional al Bijuteriilor. Acesta se află în subsolul Băncii Naţionale a Iranului, într-un seif imens. Aici sunt expuse publicului cele mai importante bijuterii purtate de monarhii persani, din Evul Mediu şi până în zilele noastre (cum ar fi Darya-e Noor – „Marea de Lumină”, un mare diamant roz montat ca o broşă, celebru în întreaga lume), Globul Pământesc (realizat din aur şi pietre preţioase) sau Tronul Păunului (încrustat cu un număr impresionant de nestemate).

Tronul Păunului este poate cea mai cunoscută comoară a Orientului, inestimabilă ca valoare. El simbolizează cel mai bine avuţiile mogulilor (adică a celor ce au făcut parte din Dinastie mongolă care a cucerit India), fiind martor la ridicarea şi decăderea lor. Acesta, iniţial a fost confecţionat din lemn, fiind mai apoi acoperit cu plăcuţe de aur şi argint şi încrustat cu o cantitate enormă de pietre preţioase (estimate la peste 26.000) şi a reprezentat captura de război a lui Nader Shah.

* * *

Teheranul poate fi o gazdă perfectă şi din punct de vedere gastronomic, pentru toate categoriile de vizitatori, oraşul venind în întâmpinarea clienţilor cu meniuri tradiţionale deosebit de delicioase. Există numeroase locuri unde orice pretenţie culinară poate fi satisfăcută.

Dacă ar fi să descriem bucătăria iraniană, am caracteriza-o drept sănătoasă şi hrănitoare, reţetele sale bazându-se în cea mai mare parte pe legume, fructe ori verdeţuri. Spre deosebire de mâncărurile indiene sau arăbeşti, cele persane sunt dietetice (desigur exceptând dulciurile), mai puţin iuţi şi cu un gust preponderent dulce-acrişor. Ca să vă convingeţi, puteţi încerca Qormeh sabzi (un fel de tocană din care nu lipseşte ceapa, fasolea, cartoful, carnea de miel şi turmericul), Doogh (o băutură compusă din iaurt, apă şi mentă) sau Shollehzard (budincă pe bază de orez şi şofran, dulce, cu fistic şi scorţişoară).

Din Teheran nu lipsesc nici cafenelele ori ceainăriile, unde imediat ce aţi trecut pragul, veţi întâlni o atmosferă caldă şi prietenoasă. Un obicei al gazdelor este acela de a-şi primi musafirii cu un pahar cu apă în care au adăugat un strop de apă de trandafiri. Nu refuzaţi niciodată această ofertă, apa cu trandafiri fiind un fel de băutură naţională a Iranului.