Elevii din Constanța proiectează locuirea pe stații interplanetare
22 November 2016
TIMPUL PREZENT – Veniturile din granturile europene se reduc drastic
23 November 2016

Tehnica multispectrală de analiză relevă secretul palimsestului lui Arhimede

Pagină din Palimsestul lui Arhimede. Sursa: The Guardian, Photograph: AP

În jurul anului 1200, la Ierusalim, opera lui Arhimede era răzuită de pe pergamentul pe care fusese scrisă și în locul ei, călugărul Johannes Myronas rescrie o carte de rugăciuni. Abia în anul 2000, o echipă complexă de experți americani, de la Walters Art Museum, reușesc să descifreze secretul lui Arhimede.
Palimsestul lui Arhimde este un manuscris de o importanță extraordinară în istoria științei. Prin revelarea textului inițial, scris cel mai probabil în secolul al X-lea e.n., a fost restaurată opera completă a lui Arhimede: despre spirale, măsurarea cercului, sferei și cilindrului, despre plutirea corpurilor, etc. 
Pergamentul a avut o istorie aventuroasă, dar din 1998 se află în posesia unui colecționar american, care l-a cumparat la o licitație a casei Christie’s, contra 2 milioane de dolari. De îndată ce a ajuns în Statele Unite, pergamentul a fost preluat de Walter Art Museum unde a fost restaurat și mai ales s-au făcut analize multispectrale care abia atunci au revelat opera lui Arhimede. Până la acel moment manuscrisul a traversat secolele drept o carte de rugăciuni. Ultima apariție publică a manuscrisului a fost în 2008, când s-au încheiat toate lucrările de  analiză, restaurare și descifrare a textului lui Arhimede și cand au fost expuse câteva pagini ale manuscrisului.
 
Interviu cu dr. Elena Badea expert în pergament la Universitatea din Torino.