Teme deschise: Provocările memorialisticii. Invitat: Dorian Galbinski luni, 12 aprilie, ora 21,10
9 April 2021
REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
10 April 2021

Texte şi pretexte ‒ Editurile în pandemie: Oscar Print din Bucureşti. Invitată, dna Angelica Moldovan, directorul editurii

 

Citat din spusele dnei Angelica Moldovan, motto al ediţiei: „Situaţia pieţei editoriale din România s-a confruntat cu note dramatice în epoca pandemiei de Covid-19. Editurile, deci şi casa pe care o conduc, Oscar Print, au trebuit să se adapteze unei situaţii imprevizibile şi constrângătoare. Marja noastră de acţiune a fost drastic restrânsă, am publicat mai puţine titluri şi ne-am selectat cu mai multă rigoare publicul-ţintă. Comunicarea a suferit deoarece, orice s-ar spune, activitatea online nu poate suplini contactul viu, direct şi fizic cu cititorii. Şi pentru că situaţia este una foarte complicată în plan economic, ne-am fi aşteptat ca noi, editorii, să fim sprijiniţi de stat, să primim soluţii eficiente financiar, după un plan inteligent şi pe durată medie. Din păcate, nu aceasta a fost situaţia…

În ediţia din 10 aprilie 2021 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la un alt dialog despre supravieţuirea caselor editoriale în vremea pandemiei de Covid-19, purtat de această dată cu unul dintre editorii bucureşteni: Angelica Moldovan, director al Editurii Oscar Print. Domnia sa ne va vorbi despre activitatea de publicare, strategiile economice şi editoriale, portofoliul de titluri, domeniile abordate şi comunicarea cu cititorii. În ciuda eforturilor şi a investiţiei de imaginaţie şi creativitate, situaţia nu este una optimistă, acest aspect fiind definitoriu pentru activitatea majorităţii caselor editoriale din România în epoca pandemiei.

Memoria între ghilimele îi prilejuieşte lui Răzvan Dolea evocarea unor nume importante ale culturii naţionale şi universale, plecând de la datele calendarului cultural: Amza Pellea şi Charles Baudelaire.

Concursul ediţiei se referă la un important personaj al istoriei universale. În urmă cu 102 ani, la 10 aprilie 1919, era asasinat la Morelos, într-o ambuscadă, unul dintre liderii Revoluţiei mexicane, eveniment iniţiat de Francisco Maderos. Mişcarea de gherilă a fost orientată contra dictaturii lui Porfirio Diaz. Legenda spune că, de fapt, eroul nostru nu a murit, retrăgându-se în munţi pentru a-i apăra în continuare pe cei obidiţi… Despre viaţa acestui luptător pentru libertate, americanii au realizat în 1952 un film excelent, cu Marlon Brando în rolul principal, regia fiind asigurată de Elia Kazan.

La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre ultimele evenimente culturale internaţionale.

Ca urmare a situaţiei de lockdown din Franţa, turneul de tenis de Grand Slam de la Roland Garros a fost reportat cu o săptămână, iar acest fapt a stârnit numeroase comentarii, căci situaţia antrenează consecinţe neplăcute pentru alte competiţii în calendarul WTA şi ATP. Iată tema rubricii Respiro sportiv.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Ceasornicarul şi interpretată de Dem Rădulescu şi Mihai Mălaimare.

Ilustrare vizuală: foto Angelica Moldovan şi foto coperte (sursa: arhiva personală), foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (din arhiva personală), foto Marlon Brando (sursa: Wikipedia), foto Emiliano Zapata (sursa: Wikipedia), foto logo Roland Garros (sursa: Wikipedia), foto Dem Rădulescu (sursa: Wikipedia), foto Mihai Mălaimare (sursa: Wikipedia).

Emisiunea live de cultură urbană, istorie şi divertisment Texte şi pretexte, realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu, o puteți asculta sâmbătă, 10 aprilie 2021, de la ora 12.00, la Radio România Cultural.