REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
27 March 2021
Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!
27 March 2021

Texte şi pretexte – Filosofia pe înţelesul adolescenţilor. Invitat, prof. univ. Laurenţiu Staicu

 

Citat din cartea lui Laurenţiu Staicu, motto al ediţiei: „…lumea noastră, a oamenilor, se învârte în jurul câtorva perechi de valori, de-a dreptul năucitoare prin efectele lor: bine-rău, frumos-urât, adevăr-fals, dreptate-nedreptate, libertate-sclavie şi încă vreo câteva, asemănătoare. Fără ele, noi, oamenii nu suntem mare lucru. Iar despre ele numai filosofia îţi poate spune ceva cu adevărat consistent şi lămuritor, pentru simplul motiv că numai ea se îndeletniceşte cu ele, direct şi nemijlocit. (Socrate în blugi sau filosofia pentru adolescenţi)

În ediţia din 27 martie 2021a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o aventură cognitivă cu totul excepţională: maniera în care adolescenţii se pot apropia de filosofie. Pretext ne este cartea scrisă de profesorul universitar doctor Laurenţiu Staicu, Socrate în blugi sau filosofia pentru adolescenţi, apărută la Editura Trei din Bucureşti.

E lucru arhicunoscut faptul că adolescenţa, alături de pubertate, reprezintă o vârstă a schimbărilor radicale, atât de ordin fizic-corporal, cât şi de ordin mental-spiritual. Cele două etape din viaţa oricărui individ uman înseamnă o epocă a întrebărilor, a căutărilor, a încercărilor, de multe ori dramatice, de forjare a unei identităţi reprezentative. Nu orice limbaj, nu orice abordare argumentativă are succes, iar un eşec în a educa sensibilitatea tânărului semnifică adeseori o traumă imposibil de vindecat, deturnarea unui destin şi pierderea unei valori importante pentru societate. De aceea, a explica simplu (dar nu simplist) „lucrurile” complexe (dar nu complicate) cu care filosofia oprerează, în genul categoriilor, conceptelor şi principiilor, devine o sarcină cu o imensă miză morală şi cognitivă. Despre toate aceste aspecte vom discuta cu Laurenţiu Staicu, între altele şi un excelent consilier filosofic, recte un fel de terapeut metafizic, un om care are putinţa de a ne pune pe un drum existenţial care să ni se potrivească.

Memoria între ghilimele îi prilejuieşte lui Răzvan Dolea analiza unei fresce religioase româneşti cu semnificaţii profunde dincolo de aparenţa unei confuzii istorice.

Concursul ediţiei se referă la un moment din istoria universală. În urmă cu 396 ani, la 27 martie 1625, era încoronat un rege al Angliei, Scoţiei şi Irlandei al cărui destin va fi unul tragic, acesta sfârşind prin decapitare. Iată orizontul nostru de interes.

La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai recente întâmplări semnificative din literatura apuseană.

În cadrul turneului de tenis de la Miami, Simona Halep revine spectaculos în faţa franţuzoaicei Caroline Garcia, după ce era condusă cu 6-4 şi 2 la 1, cu break în faţă. Vom dezbate despre ce se întâmplă în mintea unei campioane atunci când este condusă în partidă. Iată tema rubricii Respiro sportiv.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Cureaua, interpretată de Horia Şerbănescu şi Radu Zaharescu.

Ilustrare vizuală: foto Laurenţiu Staicu (sursa: arhiva personală), foto coperte (sursa: Editura Trei), foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (din arhiva personală), foto Carol I (sursa: Wikipedia), foto Simona Halep (sursa: Wikipedia).

Emisiunea live de cultură urbană, istorie şi divertisment Texte şi pretexte, realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu, o puteți asculta sâmbătă, 27 martie 2021, ora 12.00, la Radio România Cultural.