Cult – Top la Radio Romania Cultural, emisiune on-air si on-line, vă propune noi întâlniri sonore de excepție.
20 September 2019
În direct la Radio România Cultural: Festivalul Internațional George Enescu 2019. Programul zilei – sâmbătă, 21 septembrie
21 September 2019

Texte şi pretexte: Invitat, dr. Mihai Neagu Basarab la Radio România Cultural

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,

În ediţia din 21 septembrie 2019 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă provocăm intersectînd un spaţiu intelectual de convergenţă a mai multor discipline. Este vorba despre medicină, literatură, istorie şi astrologie. De ce? Ei bine, pentru că medicina este o ştiinţă aparte, care nu exclude rigoarea de tip matematic, însă nici flerul şi intuiţia tipice travaliului artistic. Doctorul Mihai Neagu Basarab îmbină fără îndoială aceste calităţi, căci este şi scriitor, şi istoric al culturii, şi astrolog. Format în buna tradiţie a şcolii de medicină de la Bucureşti, s-a specializat în psihiatrie şi istoria medicinei, fiind pînă în 1990 cadru universitar. Pentru a nu se murdări făcînd compromisuri politice în perioada dictaturii, a ales să scrie teatru şi nuvelă, elaborînd totodată o excelentă monografie dedicată lui Paracelsus.

Dezamăgit de evoluţiile politice din ţară, s-a autoexilat la Freiburg-im-Breisgau în 1990, specializîndu-se în homeopatie şi ulterior devenind directorul Bibliotecii Române de la Freiburg, devenită între timp Institut, posesoarea unui adevărat tezaur de manuscrise, documente şi cărţi ale elitei intelectuale din diaspora.

Mihai Neagu Basarab ne-a oferit, prin titluri de memorialistică precum Ultima boemă bucureşteană (1964-1976) şi Conferinţe freiburgheze şi ale scrieri (cinci volume), o mărturie vie, netrădătoare şi armonioasă stilistic, a vieţii literare şi filosofice din România ultimei jumătăţi de veac. Confesiunile şi analizele sale amintesc de strălucitoarea epocă interbelică românească. Şi pentru că domnul doctor se află în aceste zile la Bucureşti, ne-am gîndit să-l chestionăm despre ultimile evenimente găzduite de Institutul Român de la Freiburg, inclusiv despre sumarul Buletinului editat de instituţia pe care o conduce.

La rubrica Respiro sportiv, cei doi realizatori aduc în discuţie un eveniment care a ţinut capul de afiş al presei internaţionale, surprinzătoarea victorie la tenis de la US Open obţinută de canadianca de origine română Bianca Andreescu contra legendarei Serenei Williams.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria culturală a românilor, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de o covîrşitoare personalitate feminină a literelor noastre şi franceze, născută la Bucureşti pe 21 septembrie 1864.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un monolog excepţional din Arhiva de Aur a SRR, intitulat Efectul comic, rostit de regretatul Dem. Rădulescu, zis şi Bibanu’, care ar fi împlinit pe 21 septembrie 88 de ani.

Foto: portret dr. Mihai Neagu Basarab, foto coperte, prin amabilitatea invitatului, foto arhiva Elena Văcărescu, foto Dem. Rădulescu, captură you tube.