La Cine-Fascinația de duminică – lumea flamboiantă a circului într-o poveste adevărată,The Greatest Showman
3 October 2020
REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
3 October 2020

Texte şi pretexte: Şantier literar în pandemie

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu ;

Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „Există o modernitate antimodernă, tot aşa cum există un modernism nostalgic, paseist, «reacţionar»…” (Paul Cernat)

În ediţia din 3 octombrie 2020 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem prieteni să vă invităm la un dialog live cu unul dintre cei mai importanţi critici literari ai epocii noastre, conf. univ. dr. Paul Cernat. Specialist în avangardele literare şi artistice româneşti, dar şi foarte aplicat cronicar literar, domnia sa este tipul de intelectual neafiliat, care şi-a făcut un titlu de glorie din a-şi conserva libertatea de opinie şi din a-şi păstra independenţa reflexivă. Afectat ca orice alt intelectual român de închiderea provocată de pandemia noului coronavirus, constrâns să-şi restrângă activitatea publică, invitatul nostru ne va vorbi despre proiectele sale aflate în şantier la vreme de lockdown, dar şi despre speranţele legate de o revenire la adevărata viaţă.

Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, va aborda chestiunea, deloc simplă, a originilor unui concept controversat: corectitudinea politică. Viziunea sa este cea a istoricului, nu a ideologului.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ al istoriei literare franceze. În urmă cu 134 de ani, la 3 octombrie 1886, vedea lumina zilei, în localitatea La Chapelle d’Angillon, Henri-Alban Fournier, mai cunoscut în lumea literelor sub numele de Alain Fournier. Scriitor  deloc prolific, om de o sensibilitate excepţională, fire nefericită, acesta a murit pe frontul Primului război mondial la doar 27 de ani. Este considerat scriitorul unei singure cărţi, deşi postum i-au apărut mai multe texte. Întrebarea ediţiei se referă la opera acestuia.

La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici aduce în actualitate rigoarea reflexivă, retorica rafinată şi imensa disponibilitate morală a marelui eseist francez Michel de Montaigne.

În spaţiul rubricii Respiro sportiv vom dezbate asupra unuia dintre scandalurile petrecute în prima săptămână a turneului de Grand Slam parizian, Roland Garros.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Meditaţiile şi interpretată de Toma Caragiu şi Marin Moraru.

Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea, Paul Cernat, foto coperte (mulţumim editurilor)