Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!
7 May 2021
REConCHILLiant : Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Zecheru
8 May 2021

Texte şi pretexte: Scriitori în pandemie. Invitat este scriitorul Sergiu Radu Ruba, un artist al cuvîntului consacrat, care a oferit mereu publicului proze pline de imaginaţie susţinute de o stilistică matură şi personală

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu

 

 

Citat din eseul lui Sergiu Radu Ruba, Lisabona: „Lisabona nu este numai oraşul unei mulţimi de premiere pentru mine, locul întîlnirii cu lumea liberă, ci şi o cetate a miracolelor.”

În ediţia din 8 mai 2021a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o promenadă prin lumea fantastă a scriitorului Sergiu Radu Ruba, o voce distinctă a literelor noastre de astăzi. Cum s-a descurcat în pandemie domnia sa, ce soluţii a găsit pentru a supravieţui spiritual la vreme de recluziune sanitară, dar şi socială, ce idei şi ce proiecte i-au captat atenţia, iată universul nostru de interes în ceea ce-l priveşte pe invitatul acestei ediţii.

Memoria între ghilimele îi prilejuieşte lui Răzvan Dolea evocarea unor personaje de mare anvergură istorică, dintre care unul a marcat istoria modernă a Europei ca nimeni altul ‒ Napoleon Bonaparte.

Concursul ediţiei se referă la un mare lider politic şi militar al Franţei, de la cărui trecere în nefiinţă s-au împlinit pe 5 mai două veacuri. Acesta s-a dovedit un demn urmaş al geniilor militare ale Antichităţii, precum Alexandru Macedon şi Iuliu Cezar. Trupul său odihneşte în Domul Invalizilor de la Paris. Din acest univers istoric provine întrebarea ediţiei.

La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre ultimele evenimente culturale internaţionale.

În turneul Masters 1000 de la Madrid , tenismenul rus Daniil Medvedev, aflat pe locul trei mondial, a pierdut în optimile de finală în faţa chilianului Christian Garin, rezultat consemnat ca o mare surpriză. Dincolo de perspectiva clasamentului, realitatea este însă diferită. Iată tema rubricii Respiro sportiv.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Frigiderul… şi interpretat de Mihai Fotino, Valentin Teodosiu, Dan Condurache şi Mihai Verbiţchi.

Ilustrare vizuală: Sergiu Radu Ruba (sursa: arhiva personală),  Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (din arhiva personală),  Daniil Medvedev (sursa: wikipedia),  Napoleon (sursa: wikipedia),  Mihai Fotino (sursa: wikipedia), Valentin Teodosiu (sursa: wikipedia), Dan Codnurache (sursa: cinemagia.ro), Mihai Verbiţchi (sursa:tnb.ro).