REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu Părintele Profesor  Ștefan Buchiu
24 April 2021
Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!
24 April 2021

Texte şi pretexte: Ascultători la microfon: George Scripcariu şi pasiunea pentru Japonia

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment, realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu, sâmbătă, 24 aprilie 2021, ora 12.00.

Invitatul ediţiei este domnul George Scripcariu din Bucureşti, care a studiat limba şi cultura japoneză la Şcoala Iezuiţilor din Shibuya, Tokyo, a predat limba română la centrul de training al Ministerului nipon de Externe şi a lucrat într-o agenţie de publicitate din Tokyo.

Citat din spusele domnul George Scripcariu, motto al ediţiei: „Nu ştiu alţii cum sunt, dar când vine vorba de Ţara Soarelui-Răsare mă gândesc şi eu, cu destulă nostalgie, la flori de cireş, ikebana, bonsai, gheişe şi samurai. Şi, eventual, la alte 1001 de lucruri diafane, inefabile, sublime sau eroice.”

În ediţia din 24 aprilie 2021 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o nouă călătorie prin sistemul reprezentat de cultura şi civilizaţia japoneză. Un radioascultător destoinic, domnul George Scripcariu din Bucureşti, care a trăit în Japonia şi nutreşte o pasiune năvalnică pentru fenomenul cultural nipon, ne va vorbi despre ce a însemnat experienţa sa japoneză, despre iniţierea în arta zen a arcului japonez, despre interesul fizicienilor de la Măgurele pentru această artă şi despre raportul tradiţie-modernitate în Japonia zilelor noastre.

Memoria între ghilimele îi prilejuieşte lui Răzvan Dolea evocarea unor personaje de mare anvergură istorică, de la Regele Carol I al România la doi imenşi scriitori, britul William Shakespeare şi spaniolul Miguel de Cervantes.

Concursul ediţiei se referă la o mare actriţă şi solistă de la Hollywood. În urmă cu 79 de ani, la 24 aprilie 1942, în Brooklyn, New York, se năştea cea care va deveni o mare actriţă de film şi o uriaşă cântăreaţă, în două rânduri laureată cu Premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare feminină în rol principal. S-a ilustrat în pelicule ca Hello, Dolly şi Prinţul mareelor, iar varianta sa privind piesa A woman in love este în continuare una de referinţă.

La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre ultimele evenimente culturale internaţionale.În turneul de la Barcelona, Rafael Nadal, regele zgurii, continuă să aibă probleme, ceea ce naşte destule semne de întrebare privind restul sezonului pe „roşu”. Iată tema rubricii Respiro sportiv.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, monologul intitulat Reţetă pentru salata de fructe… şi interpretat de Horaţiu Mălăele.

Ilustrare vizuală: foto George Scripcariu (sursa: arhiva personală), foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (din arhiva personală), foto Rafael Nadal (sursa: wikipedia), foto Barbra Joan Streisand (sursa: wikipedia), foto Horaţiu Mălăele (sursa: wikipedia),.