Întâlniri online cu invitații American Independent Film Festival – Proiecțiile de la Muzeul Național de Artă al României au loc în Curtea de Onoare
10 September 2020
Dezbatere la Astra Film Festival după un film nerecomandat minorilor „În plasa prădătorilor sexuali”, de Vít Klusák, Barbora Chalupová, un film șocant care scoate la iveală abuzurile online asupra minorilor
10 September 2020

Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois – prima premieră a noii stagiuni la Reactor 17 septembrie 2020, ora 20:00

Un spectacol despre familie și uitare cu un text scris în cadrul rezidențelor de dramaturgie Drama 5.

Spectacolul, pe un text scris de Cosmin Stănilă, este regizat de Andrei Măjeri și îi are în distribuție pe Emőke Kató și Lucian Teodor Rus. Premiera va avea loc în data de 17 septembrie, de la ora 20, iar a doua reprezentație în 19 septembrie de la ora 20.

Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois spune povestea actriței Eszter Nagy, care este diagnosticată cu demență, și a fiului ei, Cristi, care alege să se întoarcă acasă pentru a o îngriji. În încercarea de a-și proteja mama de suferințele bolii și de a-i conserva imaginea publică și personalitatea artistică, lui Cristi începe să-i scape printre degete propria viață. Boala lui Eszter devine un al treilea personaj pe care cei doi îl înfruntă cu umor și curaj, dar care îi va face să se îndoiască de concepțiile lor despre grijă, iubire și demnitate.

,,Să fii martorul stingerii propriei conștiințe pare de nesuportat. În lume sunt 50 de milioane de oameni care trăiesc cu Alzheimer. Mulți dintre ei își privesc condiția cu împăcare, confruntându-se cu lipsa unui tratament, dar și cu stigma socială. Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois e despre cum negociem cu iminența propriei dispariții.” (Cosmin Stănilă)

Piesa spectacolului a fost scrisă în cadrul programului de rezidențe Drama 5, desfășurat în luna iulie la Reactor. Programul, aflat anul acesta la a V-a ediție, susține dramaturgia contemporană românească prin oferirea unui cadru de lucru, de feedback și diseminare a rezultatelor unui număr de cinci autori dramatici în fiecare ediție.

Evenimentul face parte din proiectul cultural „Drama 5. Ediția a V-a”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Eveniment este de asemenea co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca prin proiectul „Reactor 2020. Public și cadre de creație”.

TOATE LUCRURILE PE CARE MI LE-A LUAT ALOIS

De: Cosmin Stănilă

Regia: Andrei Măjeri
Decor: Adrian Balcău
Sound Design: Adrian Piciorea
Cu: Emőke Kató, Lucian Teodor Rus

Vârsta recomandată: 14+

Limba: română și maghiară (cu subtitrare în română)

Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul www.reactor-cluj.com sau pe www.facebook.com/ReactorCluj.