O poveste despre curaj și eliberare
13 May 2022
Eugen Crăciun, de la realism la suprarealism
3 June 2022

Trance-Lucid la orizont

Artiştii Beatrice Anghelache, Matei Avramescu, Bogdana Contraş, Vlad Iulian Fodor, Antonia Ionescu, Bianca Ioniță, Eugen Vasile Iovan şi Sergiu Moise au gândit expoziția TRANCE- LUCID la Galeria Orizont.

Expoziția deschisă în perioada 16 – 29 mai 2022 la Galeria Orizont din Bucureşti, între orele 14 – 18 pune în lumină, în tehnici și în maniere diferite, probleme grave care țin de orașul care înghite natura, probleme pe care le supune estetic, vizitatorului.

Textul care însoțește expoziția își dorește în mod evident să fie manifestul artiștilor, prin prisma căruia privitorii să surprindă și să parcurgă lucrările realizate de creatori; suntem noi suficient de lucizi pentru a pune capăt dezastrului? Artiștii rezonează cu natura, dar și cu orașul: ”Ambientul în care ne desfășurăm activitățile cotidiene ne influențează modul de viață și personalitatea, ne creează un anumit tip de experiență. De multe ori suntem constrânși de spațiul în care trăim: uneori am vrea să evadăm, iar alteori ne găsim alinarea în el.

Centrele urbanistice s-au extins foarte repede în ultimii ani și au devenit din ce în ce mai aglomerate. Se construiesc clădiri uriașe, spațiile verzi sunt neglijate, traficul ne sufocă, astfel încât devine din ce în ce mai dificil să avem o viață normală.  

Natura este sursa noastră de energie și locul în care putem să respirăm aer curat. Contactul cu pământul, cu apa, vegetația și lumina solară ne dezvoltă armonios. Dar omul din marile orașe are din ce în ce mai rar acces la aceste elemente vitale ale existenței.  

El s-a adaptat la mediul citadin și și-a creat un nou tip de estetică, a construcțiilor realizate din material artificial, a vitrinelor, caroseriilor și parbrizelor, a felinarelor și farurilor de mașini. Poetica străzii este creată de vraja luminii artificiale a nopților din oraș. În timp ce lumina soarelui este diafană și translucidă, lumina artificială este stridentă și colorată, orbitoare, halucinantă. Natura este statică, persistentă și ne oferă liniște, calm, iar orașul este dinamic, spectaculos, agitat și în continuă transformare”.  

În expoziție sunt în general, picturi, dar și câteva sculpturi sau lucrări ambientale, care răspund provocării ”Trance-Lucid”.

Interviurile realizate cu câțiva dintre artiștii expozanți încearcă să ofere răspunsuri și să clarifice deci, intenția proiectului ”Trance-Lucid”.

Realizatoare Roxana Păsculescu