Ascultă Radio România Cultural Live

Trenul Festivalului SoNoRo Orient Express are două opriri speciale la Art Safari – un omagiu adus pictorului John Constable Intersecții între muzică și pictură

02 Decembrie 2022, 11:33

 

Chiar dacă ediția din acest an a Festivalului SoNoRo s-a încheiat, trenul SoNoRo Orient Express se pune din nou în mișcare, în plan metaforic, pleacă de la Londra și va avea opriri la două nocturne Art Safari din București. Astfel, publicul este invitat la Art Safari Night Tours vineri, 9 decembrie, și sâmbătă, 10 decembrie 2022, de la ora 22:00, momente în care artele se vor întâlni și muzica va învălui picturile de pe simeze.

Cele două concerte SoNoRo onorează creația pictorului John Constable, printr-un repertoriu 100% englez, format din lucrările compozitorilor Frank Bridge, Edward Elgar și Ralph Vaughan Williams, susținut de violistul Răzvan Popovici și de pianista Cristiana Mihart. Și pentru că am menționat intersecția dintre arte, muzicianul Răzvan Popovici, un admirator fervent al picturii, va dezvălui în timpul concertelor cu ce tablouri din expoziție asociază piesele interpretate.

Biletele la cele două nocturne, care includ concertele SoNoRo, pot fi achiziționate la https://tickets.artsafari.ro/.

„Sunt de-a dreptul încântat de prima colaborare cu Art Safari și de intersecția dintre muzică și pictură! Este cu atât mai onorant pentru noi că inițiem această colaborare chiar la cea de-a X-a ediție Art Safari, un moment aniversar pentru un brand cultural care a făcut și face enorm pentru publicul artelor vizuale din România. Am vizitat deja toate expozițiile prezentate în această ediție și sunt bucuros să asociez lucrările pe care le vom interpreta cu picturile lui John Constable, un nume mare al peisagisticii mondiale. Vă așteptăm, așadar, să participați la cele două nocturne care vor vibra de frumusețe!” – a declarat Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo.

John Constable la București

Expoziția „Seeking Truth: The Art of John Constable” (curatori: Dr. Emily Knight și Katharine Martin) este găzduită de Art Safari, în cadrul ediției curente, în parteneriat cu Victoria and Albert Museum din Londra. John Constable (1776-1837) a fost unul dintre cei mai renumiți pictori peisagiști din toate timpurile, acesta fiind și motivul pentru care cele două curatoare l-au selectat pentru a-l introduce publicului din România. Născut și crescut într-o zonă rustică din Suffolk, în sud-estul Angliei, Constable a iubit toată viața zona rurală de baștină, transformând-o în subiectul principal al creațiilor sale, chiar și după ce s-a mutat de aici.

Misiunea lui ca pictor a fost să redea adevărul și frumusețea lumii naturale. A realizat nenumărate schițe în plain-air pentru a înțelege mai bine natura și a o picta mai fidel și a combinat această ilustrare atentă cu un interes profund pentru opera peisagiștilor din trecut. Artistul a folosit culoarea într-o manieră liberă și extrem de expresivă, ceea ce a atras multe critici din partea contemporanilor săi. Totuși, a refuzat să se supună oricărui compromis și a făcut experimente până la moartea sa, în 1837. Un an mai târziu, în 1838, se naște marele peisagist român Nicolae Grigorescu, care preia și încorporează, împreună cu realiștii Barbizonului, lecțiile picturale ale lui Constable. Expoziția analizează conexiunea personală a lui Constable cu locul, căutarea inspirației și tehnicile sale inovatoare.

Printre operele prezente la București se numără și „The Leaping Horse”, care face parte dintr-o serie de lucrări atipice prin dimensiune, aproape 2 metri, pictate de John Constable în 1819. Din dorința de a fi remarcat ca pictor peisagist serios, artistul a ales să creeze lucrări de dimensiuni mai mari, ca urmare a criticilor aduse de colegii săi contemporani la adresa tehnicilor sale de pictură.

Art Safari mai propune și o călătorie în Coreea prin expoziția de afiș Poster Art de Byoungil Sun, realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România. În Pavilionul Românesc, publicul este invitat să îl descopere pe pictorul peisagist Ștefan Popescu în cadrul expoziției „Ștefan Popescu. Povestea călătoriilor”, curatoriată de Elena Olariu și realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. O artistă nonconformistă, născută în 1932, care pictează cu acul de cusut poate fi admirată în expoziția „Lilian Theil. O bătrână care zâmbește” (curatoare: Raluca Ilaria Demetrescu), iar arta zilelor noastre este bine reprezentată în expoziția „Mihai Mureșan. Lucruri mărunte” (Prof. univ. Ion Sbârciu).

Muzicienii care vor susține cele două concerte SoNoRo

RĂZVAN POPOVICI

Răzvan Popovici s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ.  A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu”, Filarmonica Transilvania din Cluj, Chaarts Chamber Artist din Zürich sau Kamerata Kronstadt. A colaborat cu Juliane Banse, Shlomo Mintz, Konstantin Lifschitz, Natalia Gutman, Nobuko Imai, Elena Bashkirova, Radovan Vlatkovic, Daishin Kashimoto, Olli Mustonen, Gilles Apap, Frans Helmerson, Mihaela Martin, Ilya Gringolts, Vladimir Mendelssohn, Louis Lortie, Giovani Sollima şi Thomas Demenga.

Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume, cum ar fi: Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kuhmo Festival, Spoleto Festival, Mintz Festival Tucumán, Ferrarra Musica, Rolandseck Festival, Boswil Musiksommer, Festival Academy Budapest şi Kobe Music Festival. Printre sălile în care a cântat se numără Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Bozar din Bruxelles. Concertează regulat în întreaga lume ca membru al Ansamblului Raro.

CRISTIANA MIHART

După ce a absolvit Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, Cristiana Mihart și-a continuat studiile la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti și la Conservatoire Royal de Musique din Bruxelles, iar în prezent este doctorand în cadrul programului de cercetare al Școlii doctorale a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dana Borșan. Între anii 2012-2014, dorind să-şi extindă orizontul claviaturii, a studiat orga şi clavecinul. Cristiana a susținut concerte şi recitaluri pe scene importante din București precum Ateneului Român, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Municipiului București - Palatul Suţu, Parlamentul României, Palatul Cotroceni – Salonul Cerchez sau Institutul Cultural Român.

Ca solistă sau interpretă de muzică de cameră, Cristiana a cântat pe numeroase scene din România și din străinătate precum Filarmonicile din Ploiești, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Conservatorul Regal din Bruxelles, Mozarteum din Salzburg, Palazzo Rici din Montepulciano, Italia sau Konzerthaus, Berlin, și a fost invitată să participe la mai multe festivaluri precum Serile Lipatti, SoNoRo, Pablo Casals - Prades, Franța și South Bohemian Festival Concertino Praga.

Expoziția „Seeking Truth: The Art of John Constable” (curatori: Dr. Emily Knight și Katharine Martin) este realizată în parteneriat cu Victoria and Albert Museum din Londra și se poate vizita până în 11 decembrie 2022, la Palatul Dacia-România, Strada Lipscani, nr. 18-20. Biletele sunt disponibile pe site-ul https://www.artsafari.ro/.

*****

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieții culturale românești și a inclus scena muzicală românească într-o rețea de festivaluri europene de înaltă ținută. Pe lângă parteneriatele tradiționale cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel și Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim și Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (17 ani), SoNoRo Interferențe, programul de burse și workshopuri pentru tineri muzicieni (16 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (10 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (10 ani), SoNoRo Musikland, festival dedicat patrimoniului și tradițiilor din Transilvania (4 ani). Informații complete despre proiectele SoNoRo pe www.sonoro.ro.

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și susținut de Lidl, GLO și Deutsche Bank, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale de artă. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 10-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și cu colecționari privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu.

Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean.

Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă al României. Partenerul oficial Art Safari este BCR. Partenerul educațional al Art Safari este Centrul Step by Step din București. În cele 9 ediții de până acum a înregistrat aproape 300.000 de vizitatori. Mai multe detalii: www.artsafari.ro.

Alexei Volodin - „Scopul meu este să ancorez publicul în muzică pentru că astfel pot descoperi o călătorie introspectivă aparte”
Muzică-Dans-Arte 19 Aprilie 2024, 11:34

Alexei Volodin - „Scopul meu este să ancorez publicul în muzică pentru că astfel pot descoperi o călătorie introspectivă aparte”

În această seară, pianistul Alexei Volodin va concerta alături de Orchestra Națională Radio sub bagheta dirijorului...

Alexei Volodin - „Scopul meu este să ancorez publicul în muzică pentru că astfel pot descoperi o călătorie introspectivă aparte”
Artista vizuală ATOMA - Andreea Toma este invitata lui Sebastian Crăciun în cadrul emisiunii “Cult Top”
Muzică-Dans-Arte 19 Aprilie 2024, 09:00

Artista vizuală ATOMA - Andreea Toma este invitata lui Sebastian Crăciun în cadrul emisiunii “Cult Top”

Duminică, 21 arpilie, de la ora 14,30.

Artista vizuală ATOMA - Andreea Toma este invitata lui Sebastian Crăciun în cadrul emisiunii “Cult Top”
În aprilie proiectele Galateca sunt expuse în două spații muzeale de prestigiu, la Sibiu şi Timişoara
Muzică-Dans-Arte 19 Aprilie 2024, 06:39

În aprilie proiectele Galateca sunt expuse în două spații muzeale de prestigiu, la Sibiu şi Timişoara

În aprilie două dintre proiectele produse de galeria Galateca sunt expuse în spații muzeale de prestigiu din...

În aprilie proiectele Galateca sunt expuse în două spații muzeale de prestigiu, la Sibiu şi Timişoara
Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu
Muzică-Dans-Arte 19 Aprilie 2024, 06:28

Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu

În seara de marţi, 23 aprilie 2024, de la ora 19, pianista  Adela Liculescu  va susţine pe scena Ateneului...

Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu
Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 aprilie
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 18:33

Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 aprilie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 aprilie
Expoziția „Ion Vlasiu. Omul printre arbori” la MNAR
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 15:41

Expoziția „Ion Vlasiu. Omul printre arbori” la MNAR

Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Județean Mureș  invită publicul la vernisajul expoziției „Ion...

Expoziția „Ion Vlasiu. Omul printre arbori” la MNAR
Festivalul Internațional de Teatru „Povești” ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 12:20

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție

Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 19 - 25 mai, Festivalul...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție
Centenarul Giacomo Puccini,  celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 11:59

Centenarul Giacomo Puccini, celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică

Anul 2024 îi este dedicat compozitorului italian Giacomo Puccini , de la a cărui trecere în eternitate se...

Centenarul Giacomo Puccini, celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică
Ascultă live

Ascultă live

16:30 - 17:00
Consultații
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
CA PE ROATE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
16:00 - 18:00
APLAUZE PENTRU FOLCLOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
16:30 - 17:00
Jurnal Militar
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru