“Moromeții 2”, “Charleston”, “Dragoste 1. Câine” și “Pororoca” – filmele cu cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2019
21 February 2019
Matineele One World Romania 12: înscrieri!
21 February 2019

Triburi – un spectacol despre nevoia acută de comunicare – premieră la Nottara

Miercuri, 27 februarie 2019, la ora 18:30, la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara, are loc premiera unui spectacol unic în peisajul teatral românesc, Triburi. Codul bunelor BARIERE de Nina Raine, în regia lui Vlad Cristache.

Trăim într-o societate care suferă, mai mult decât oricând, de lipsă de comunicare, de înțelegere, de toleranță, inclusiv în mediul familial, care ar trebui să inspire siguranță și să ofere ocrotire. Dar, din păcate, în multe situații, familia este chiar cea care impune limitări și bariere.

Triburi spune povestea unui tânăr hipo-acuzic, care trăiește într-o familie considerată normală, dar care este disfuncțională și care nu acceptă că tocmai prin refuzul de a-i permite fiului accesul la limbajul semnelor și la o interacțiune cu persoane din comunitatea hipo-acuzicilor îi limitează dezvoltarea. Abia când o cunoaște pe Sylvia, născută într-o familie de hipo-acuzici, realizează cât de mult pierduse până atunci. Un spectacol despre nevoia de iubire, de comunicare reală, de a fi înțeles. Un spectacol care ne invită să regândim ceea ce considerăm că este „normal”.

Din distribuție fac parte Rareș Andrici, Diana Roman, Gabriel Răuță, Isabela Neamțu, Cristina Juncu și Răzvan Bănică. Actorii care interpretează personajele hipo-acuzice, Rareș Andrici și Diana Roman, au beneficiat de ajutorul unui interpret în limbajul semnelor.

„Mi-a venit ideea de a scrie Triburi după ce am văzut un documentar despre un cuplu de hipoacuzici. Urmau să aibă un copil şi îşi doreau ca acesta să fie şi el hipoacuzic. Mi-am dat seama că, de fapt, majoritatea oamenilor asta simt, fie că sunt hipoacuzici sau nu. Părinţii simt o mare bucurie să vadă că au transmis copiilor lor nu numai genele, ci şi un set de valori şi de credinţe. Chiar şi un limbaj specific. Familia este un trib. Un trib în care au loc conflicte, dar care este foarte loial.” (Nina Raine)

Spectacolul își propune să aibă și un impact social, să îndemne la un dialog real asupra situației persoanelor hipo-acuzice în România, fiecare reprezentație urmând să aibă invitați din comunitatea acestora. După spectacolul din 27 februarie, urmează o discuție cu publicul, la care este invitată deputatul Adriana Săftoiu, inițiatoarea proiectului de modificare a Legii Audiovizualului, prin care toate televiziunile să fie obligate să subtitreze în limba română filmele și documentarele românești, pentru a fi accesibile persoanelor hipo-acuzice.