Bilet de îmbarcare spre… în Hunedoara spre Castelul Corvinilor iar apoi către Turcia, în Konya – oraşul dragostei şi al toleranţei…
15 October 2016
Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov
16 October 2016

TURCIA – KONYA

 

Konya este unul dintre cele mai magnifice obiective turistice ale Turciei, oraşul dragostei şi al toleranţei, unde parfumul poeziei şi al rugăciunii, se îmbină cu o puternică aromă de trandafiri. Oraşul se află în centrul zonei de sud a Turciei, fiind situat la o altitudine de 1.000 de metri, în văile joase ale dealurilor extinse din Anatolia, unde un aspect specific îl oferă Toros Dağları (adică peisajul Munţilor Taurus). Unul din avantajele principale ale oraşului este arhitectura sa excepţională, care impresionează prin specificul deosebit, pe toţi cei care ajung aici.

turcia-konya-2* * *

Există o serie de legende despre Konya. În una din ele se spune că Perseu a ucis Gorgona care încerca să distrugă oraşul. În semn de recunoştinţă, în cinstea lui, locuitorii i-au ridicat un monument – un obelisc din piatră pe care au sculptat chipul lui Perseu. Această legendă explică cel mai bine şi originea denumirii antice a aşezării – Ikonion, Ikonium (ce se traduce prin „Icoană”).

* * *

Din punct de vedere istoric, teritoriul actual al Konyei a fost populat din cele mai vechi timpuri, conform săpăturile arheologice şi artefactelor scoase la lumină, care au dovedit cu certitudine faptul că aici s-a aflat o populaţie cu mii de ani îen. Totuşi, unele studii aprofundate nu au ajuns la rezultate prin care să se confirme faptul că pe aceste locuri ar fi existat cu siguranţă vreo civilizaţie înainte de secolul III. Se presupune însă că în zonă ar fi trăit lidieni şi frigieni, iar Konya a reprezentat la un moment în istorie, unul dintre principalele oraşe ale marelui Imperiu Hitit.

turcia-konya-3-in-anotimpul-lalelelor* * *

Puternic influenţat de cultura greacă, oraşul a intrat sub stăpânire romană, după care a fost cucerit de selgiucizi. Redenumită Konya, aşezarea se pare că a fost vizitată în jurul anului 50 de către Sf. Apostol Pavel, despre care se spune că ar fi convertit cu acel prilej, la religia creştină, o parte din populaţia zonei. Din secolul XIII Konya s-a transformat într-un important centru cultural şi totodată reşedinţa Ordinului Mevlevi, un loc al dragostei şi al toleranţei. Ulterior, oraşul a ajuns sub stă­pânire mongolă, iar mai apoi (din secolul XV), a fost anexat de Imperiul oto­man.

* * *

Konya a devenit în ultimele decenii o aşezare în care industria a luat o oarecare amploare, fiind în prezent înconjurată de suburbii, prin care veţi fi nevoiţi să treceţi, în drumul spre monumentele selgiucide din inima sa. Cât despre locuitori, trebuie să ştiţi că sunt renumiţi pentru pietatea lor. Şi cu toate că oraşul a fost unul dintre cei mai mari producători de bere ai Turciei, în magazine şi restaurante este interzisă vânzarea de băuturi alcoolice.

turcia-konya-4* * *

Oraşul Konya poate fi uşor străbătut pe jos. Pe bulevardul principal, veţi găsi o mulţime de magazine (în special de covoare şi obiecte religioase), restaurante şi hoteluri. Cât despre un plan de vizitare a sa, acesta poate începe din centru, unde se află o movilă mare (Alâeddin Tepesi), ridicată după succesive aşezări, de-a lungul secolelor. În vârful său pot fi văzute ultimele ră­măşite ale unul zid din Palatul sultanilor selgiucizi şi Alâeddin Cami (o moschee a cărei construcţie a început în timpul domniei sultanului selciucid Alâeddin Keykubat I, adică în secolul XII şi s-a încheiat în a doua jumătate a secolului următor). În interiorul său au fost descoperite unele dintre cele mai vechi covoare din lume. Minbarul şi mihrabul sunt de asemenea de o rară frumuseţe, impresionând prin măiestria cioplitorilor care le-au realizat.

* * *

Dacă vă simţiţi cumva obosiţi şi vreţi să vă odihniţi pentru câteva clipe, cel mai bun loc este Meram Bağları, un deal împădurit, aflat la vest de Alâeddin Cami, pe Kazım Karabekir Caddesi. Aici vă puteţi bucura de o vedere panoramică minunată asupra întregului oraş Konya.

turcia-konya-5-in-anotimpul-lalelelor* * *

Ajunşi în Konya, nu ezitaţi să vă rezervaţi ceva timp pentru a face cunoştinţă cu un loc deosebit de important pentru istoria aşezării: Kataray Medrese (o şcoală de secol XIII), în prezent Muzeul Ceramicii, ce adăposteşte printre altele, plăci de ceramică în­făţişând picturi cu prinţese selgiucide.

* * *

Alte obiective turistice din zona oraşului mai sunt: Muzeul Sırçalı (sau Muzeul Pietrelor funerare), Muzeul artei turco-islamice, Muzeul lui Kemal Atatürk şi Muzeul Arheologic. Însă cel mai important loc din Konya, rămâne Mevlana Tekkesi (Casa Dervişilor), fondată prin 1231, ce dispune de o frumoasă grădină de trandafiri.

* * *

La Casa Dervişilor, sub celebrul său turn de culoarea peruzelei, se află, pe lângă numeroase obi­ecte reprezentative de cult şi mormântul lui Rûmî (fondatorul Ordinului Dervişilor Rotitori). Musulmani sau nu, vizitatorii din toată lumea vin aici şi se roagă, ca la un loc sacru. Fapt ce de­monstrează că mesajul lui Rûmî de pace, toleranţă şi iertare, încă se bucură de succes.