Greenpeace România lansează campania pentru energie curată “Energy Citizens”
27 March 2017
Cerctătorii în slujba protecției consumatorilor
28 March 2017

Un elev din România – câştigătorul marelui premiu la un concurs organizat de NASA

Tudor Coman și Eliza Constantinescu, elevi la Liceul International de Informatică din București – câștigători ai Premiului I – Marele premiu și, respectiv, premiul II la categoria Individual la concursul NASA Ames Space Settlement

Tudor Coman, elev în clasa a VIII a la Liceul International de Informatică din București a câștigat premiul întâi la categoria Individual la  concursul NASA Ames Space Settlement în timp ce premiul doi, la aceeasi categorie, a revenit colegei sale , Eliza Constantinescu, elevă în clasa a VII a la același liceu,

”Tudor Coman a participat cu un proiect numit Tharros , in care  a conceput detaliile unei baze în spațiu pentru minim 10000 de oameni. El a făcut o cercetare detaliată privind proiecția de radiații, resurse miniere  spațiale, surse de energie în spațiu, sistem de susținere a vieții și a făcut , de asemenea , un model 3D al bazei sale.”, se arată într-un comunicat de presă transmis de instituția de învățământ a celor doi elevi

„Oamenii au avut întotdeauna dorința de a explora mai mult decât ceea ce a fost descoperit. Acest lucru ajutat la dezvoltarea de noi tehnologii și la aflarea mai multor lucruri despre lumea înconjurătoare. Unul dintre motivele pentru a construi o colonie in spațiu este acela că toate cunoștințele dobândite prin construcția acestei colonii i-ar  putea face pe oameni să înțeleagă mai bine spațiu..“ , sustine Tudor in proiectul sau.

Proiectul Elizei Constantinescu, Lizartis, se concentrează pe extinderea în spațiu și aterizarea primei colonii pe orbita joasa a Pamantului.

“Rasa umană se extinde în ultima perioadă de timp. Oamenii vor avea nevoie de noi terenuri, unde  să plece și să se dezvolte. O așezare in spațiu ar fi mult mai avantajoasa decât să distrugă încet biosfera Pământului. Omenirea a avut întotdeauna tendința să se extindă, așa că de ce nu pentru a merge la nivelul următor și să încerce să se extindă în spațiu? ” , sustine Eliza.

În acest an, s-au inscris în concurs  1500 de proiecte, trimise de aproximativ 6000 de studenți din întreaga lume, inclusiv India, Statele Unite, România, Brazilia,  Canada,  Taiwan,  Columbia,  Pakistan,  Japonia,  Rusia, Thailanda, Turcia, China, Hong Kong,

Alături de  Tudor Coman si Eliza Constantinescu de la ICHB, au mai participat la aceasta competitie si elevi de la alte scoli  din România, care au  obtinut rezultate bune si foarte bune. Echipa ,,Floare de colt,, din Constanta a luat locul intai la clasa a Xa , iar echipa ,Newt,,  din Brasov a castigat premiul intai la clasa a VII a.”

Concursul NASA Ames Space Settlement a debutat în 1994, fiind organizat de  NASA Ames Research Center, San Jose State University, și Societatea Spațială Națională (NSS) și este destinat elevilor de până la clasa a 12 – a (18 ani) , de oriunde din lume.

Concursul  urmărește crearea unei colonii în spațiu pentru minimum 10000 de oameni, care vor locui acolo permanent. Studenții sunt obligați să pregătească un document imprimat de aproximativ 100 de pagini , inclusiv toate detaliile unei așezări in spațiu.

Câștigătorii vor participa Conferința Internațională de Dezvoltare Spațială, care va avea loc în St Louis, Statele Unite ale Americii între 25-29 mai.