Un robot-jurnalist, inventat în China, a scris un articol de presă în doar o secundă
22 January 2017
Filmele și președinții americani
22 January 2017

Muzeul Inocenței – singurul muzeu dedicat unei cărți

Istanbul este un oraș unic în lume, singurul megapolis construit pe două continente diferite. Un oraş cosmopolit şi modern care stă între Apus și Orient. Este cel mai mare port al Turciei,  centrul cultural, financiar, industrial şi o destinație turistică foarte căutată.

Supra-numit și metropola dintre lumi Istanbul deține, pe lângă alte lucruri unice in lume, singurul muzeu dedicat unei cărți. Cartea intitulată Muzeul Inocenței (nume purtat și de muzeu ) este scrisă de Orhan Pamuk – scriitor laureat Premiului Nobel pentru Literatura in anul 2006.  Este o carte despre o iubire intensă între Kemal și Füsün care se transformă treptat în obsesie. Muzeul cărții se află pe strada Cukurcuma din cartierul Beyoglu, strada unde locuiește familia lui Fusun în timpul desfășurării romanului. Se întinde pe 4 nivele a unei case din secolul 19.  În muzeu se regăsesc 83 de casete, fiecare casetă corespunzând unui capitol din carte, fiecare caseta vine cu un fundal propriu (bucăți de ziare din anii ‘50-’60-’70,  reviste din aceeasi perioada, postere de film).

Conexiunea pe care autorul reușește să o realizeze între ficțiune și realitate, intre imaginar si palpabil este remarcabilă. Ideea de a crea un muzeu al cărții nu i-a venit lui Pamuk după scriere, așa cum mulți ar putea crede. Strîngerea obiectelor s-a făcut concomitant  cu scrisul. Ani de zile, Pamuk a vizitat  anticariate, cumpărând obiecte pe care mai târziu le folosea în carte. Prin urmare, in interiorul muzeului se regăsesc lucruri peste care în timpul lecturii treci poate fără să le acorzi prea multă atenție. De la cerceii lui  Füsün pe care le primea de la Kemal, la radioul și cornetele de înghețată care rămâneau după ce ființa atât de multă iubită și adorată  mânca, toate și multe alte obiecte din carte se regăsesc în Muzeul Inocenței. Pe lângă obiectele care în carte aparțin personajelor principale în muzeu pot fi găsite și manuscrisele autorului, notițele făcute de acesta pe durata scrierii romanului, desene și schițe dar si obiecte specific Istanbulului din acea perioadă.

Atât cartea cât și muzeul au câștigat premii remarcabile. Cartea  a primit Premiul Nobel în anul 2006 iar Muzeul a primit în anul 2014, la doi ani după deschidere, premiul pentru cel mai bun muzeu European al anului.

Așadar, dacă ajungeți în Istanbul nu trebuie să ratați vizita la Muzeul Inocenței, un loc unic în lume care reușește să ilustreze perfect romanul autorului turc.

Simona Diaconu

 

Bibliografie

Foarfă Cristina. Muzeul Inocenței – când ficțiunea pășește în realitate. În : Dilema Veche, nr. 662, 27 octombrie – 2 noiembrie 2016.

 

Resurse web:

Vighi Ioana. Orhan Pamuk a inaugurat Muzeul Inocenței în Istanbul. În: Hyperliteratra. Disponibil pe Internet la adresa: https://hyperliteratura.ro/orhan-pamuk-a-inaugurat-muzeul-inocentei/

Stănescu Alexandru Bogdan. Orhan Pamuk a deschis la Istanbul  Muzeul Inocenței. În: Suplimentul de Cultură, nr. 354/2012. Disponibil pe Internet la adresa: http://www.suplimentuldecultura.ro/index.php/continutArticolAllCat/17/7477