James P. Allison şi Tasuku Honjo au câştigat premiul Nobel pentru Medicină pe 2018
1 October 2018
Când istoria ”prinde viață”: Enciclopedia digitală România 1918. Oameni, momente și imagini
1 October 2018

Un nou număr SAVANTGARDE!

SAVANTGARDE #34

https://bit.ly/2IsP8GB

 

SCRISOARE CU CÂNTEC

Nature: O scrisoare a lui Galileo Galilei, scrisă acum 250 de ani și descoperită recent la Londra, sugerează că polihistorul a cam mințit pentru a păcăli Inchiziția ca să scăpe de persecuții.

ADN MUZICAL

Quartzy: Cum v-ar suna ADN-ul dacă dacă l-ați putea asculta? Spotify și Ancestry, cea mai mare companie de genealogie din lume, îți pot folosi codul genetic pentru a-ți spune ce ADN muzical ai. TheAtlantic scrie însă că ADN-ul nu-i chiar totuna cu cultura.

 

LEPROZERIA TICHILEȘTI
Ultimului spital din Europa care îngrijește bolnavi de lepră este la Tichilești, la vreo 40 km de Tulcea. Azi mai are zece pacienți, peste care, dincolo de blestemul vieții, a dat și cel al statului: primesc 11 (unsprezece) lei de căciulă, penrtru trei mese pe zi. Un angajat al spitalului face apel pe Facebook pentru donații, anunță Digi24.

Colonia de la Tichilești a fost inițial o mănăstire, fondată în 1875. Legenda spune că una dintre fondatoare ar fi fost o prinţesă Cantacuzino, suferind și ea de lepră. În 1918, nu se știe de ce, o parte dintre locuitorii coloniei au fost strămutaţi la Lărgeanca, lângă Ismail, în Basarabia, restul fiind omorâţi iar trupurile lor arse. În 1929, însă, pacienții sunt mutaţi înapoi la Tichileşti, după ce, cu un an înainte, F. Brunea-Fox descria, în celebrul reportaj Cinci zile printre leproși, condiţiile teribile în care trăiau locuitorii lazaretului de la Lărgeanca, plecând de la cazul câtorva dintre ei care evadaseră din colonie pentru a merge la București să se plângă la guvernanți.

 

DUPĂ 20 DE ANI

Google a împlinit două decenii de când s-a înființat într-un garaj din California. iNews a strâns o istorie în cifre a motorului de căutare.

 

MUTAȚII CU NOROC

Wired: Genetica misterioasă a trifoiului cu patru foi.

 

Sursa: fotografia de la știrea cu leprozeria e de pe situl Libertatea.