Vacanța în FM – Champagne, faimoasa regiune viticolă și Stromboli, focul de artificii al Mediteranei
31 December 2021
Vacanța în FM – Palatul Sanssouci – ”Versailles-ul Germaniei”
4 January 2022

Vacanța în FM: Capitalele Europene ale Culturii 2022

luni, 3 ianuarie, ora 14:30

Novi Sad (Serbia), Kaunas (Lituania) și Esch sur Alzette (Luxemburg) sunt orașele desemnate anul acesta capitale culturale. Novi Sad ar fi trebuit să dețină acest titlu anul trecut, alături de Timișoara, dar, cauza efectelor crizei provocate de coronavirus, Comisia Europeană a decis amânarea pentru anul 2022, în cazul Novi Sad-ului și pentru 2023, în cazul Timișoarei.

Traseul de Vacanță în FM ne duce și în Qatar, micul stat bogat care va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal. În capitala țării, Doha, a fost inaugurat un stadion proiectat ca exemplu de arhitectură sustenabilă, construit din containere maritime dezafectate.

Și în capitala Danemarcei există un model inedit de arhitectură verde: o pârtie de schi amenajată pe acoperișul unei centrale care transformă deșeurile în energie.

Călătorim și în comitatul Staffordshire din Marea Britanie, iar în final ne oprim la Iași, pentru o vizită la Bojdeuca lui Ion Creangă, muzeu care se va închide timp de doi ani pentru lucrări reconsolidare și restaurare.

Realizator: Dana Pitrop