Vacanța în FM – La schi, cu vedere la mare
20 December 2021
Vacanța în FM – Zakopane – capitala de iarnă a Poloniei
22 December 2021

Vacanța în FM – Davos – orașul care l-a inspirat pe Thomas Mann pentru „Muntele vrăjit”

foto: pixabay.com

marți 21 decembrie, ora 14:30

Ajungem astăzi în Elveția, la Davos, orașul situat la cea mai mare altitudine din Europa, destinație de schi exclusivistă. Este, totodată, locul care l-a inspirat pe Thomas Mann pentru capodopera sa, „Muntele vrăjit”. Un alt obiectiv al traseului on air este Malmö, cea mai sudică metropolă suedeză, unde arhitectul Santiago Calatrava a proiectat primul turn de formă spiralată din lume, Turnul Răsucit, cel mai înalt din Scandinavia.

Aterizăm apoi pe un îndepărtat arhipelag din Pacific, Tuvalu, o mică țară insulară a cărei altitudine este atât de joasă, încât există riscul ca acest teritoriu să dispară de pe harta lumii, înghițit de ape.  

Vorbim, de asemenea, despre o colecție de fotografii de epocă, aflată în patrimoniul Muzeului de Știinte din orașul american Buffalo. Sunt primele capturi din istorie ale unor fulgi de zăpadă, realizate de Wilson Bentley, artist fascinat de frumusețea și de efemeritatea florilor de gheață.

În final vizităm un oraș medieval din România: Mediaș, numit și „Cetatea luminii”. Din fortificațiile de altădată se păstrează multe turnuri și bastioane, între care Turnul Funarilor, care, în secolul al XIX-lea, a fost transformat într-un turn al slăninilor. Multe cetăți săsești aveau astfel de depozite comunale unde localnicii își păstrau preparatele de porc – unele sunt folosite și astăzi în același scop.
 
Realizator: Dana Pitrop