Vacanță în FM: Să ne lăsăm învăluiți de eleganța imperială, frumusețea naturală și aroma vinului spumant
29 December 2020
Vacanță în FM: Pune-ți o dorință! Vacanță exotică sau cu o atmosferă boemă și accente etnice?
31 December 2020

Vacanță în FM – destinația, ”Regatul Fericirii”

Vom călători astăzi, 30 decembrie,  din Patagonia în Munții Himalaya și din Paris în regiunea Salzkammergut din Austria, dar și pe Dealul Crucilor, un sanctuar inedit din Letonia. Punctul de plecare va fi ghețarul Perito Moreno, cel mai faimos din lume și cel mai accesibil. Este totodată singurul al cărui volum crește, sfidând teoriile legate de încălzirea globală. Vom trece apoi prin câteva țări europene – în Austria ne vom opri la mina de sare Altsaussee, care, în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost folosită de naziști pe post de depozit pentru operele de artă furate din cele mai valoroase colecții din Europa. Vom vorbi și despre reconstrucția Catedralei Notre Dame din Paris, capodoperă a arhitecturii gotice, parțial distrusă de incendiul produs în aprilie anul trecut. Lucrările de restaurare vor demara în 2021, după cum au anunțat autoritățile din Franța.

Lituania este o altă țară în care vom ajunge astăzi și vom face un popas pe Dealul Crucilor, unde se află sute de mii de cruci, de forme și mărimi diferite. Nu este un cimitir, așa cum ai putea crede, ci un simbol al rezistenței lituanienilor în fața invadatorilor.

Avem și o destinație asiatică în circuitul nostru on air: mica țară himalayană Bhutan, supranumită ”Regatul Fericirii”. Acolo, PIB-ul (produsul intern brut) a fost înlocuit cu un alt indicator al creșterii economice, și anume Fericirea Interioară Brută. Dar, în materie de turism, Bhutan-ul are strategie bizară, descuranjantă pentru mulți străini care ar vrea să ajungă în Regatul Fericirii!
 

Realizator: Dana Pitrop