Vacanță în FM, miercuri 17 august – Minunate păduri ale lumii
17 August 2022
Vacanță în FM, vineri 19 august – Monumente dedicate unor câini devotați
19 August 2022

Vacanță în FM, joi 18 august – Ruta apeductelor romane: Apeductul lui Valens din Istanbul, Apeductul din Segovia și Pont du Gard din sudul Franței

Călătorim pe ruta apeductelor romane, acele sisteme complicate construite pentru alimentarea cu apă a orașelor antice. Rețeaua de conducte traversa munți (porțiuni unde erau săpate tuneluri) și văi,  obstacole pe care inginerii antici le depășeau prin proiectarea podurilor monumentale integrate apeductului. Aceste poduri se numără printre cele mai spectaculoase vestigii ale Antichității.

În Istanbul se păstrează un astfel de edificiu, un pod cu arcade duble, care făcea parte din cel mai lung sistem de alimentare cu apă construit de romani: Apeductul lui Valens.

De asemenea, în Segovia a rămas în picioare un pod asemănător, încă funcțional, construit din blocuri de piatră suprapuse, fără ciment sau mortar.

În apropierea orașului Nîmes din sudul Franței se află celebrul Pont du Gard, cel mai înalt pod roman păstrat până în zilele noastre, cu trei rânduri de arcade care se ridică până la 50 de metri înălțime deasupra rîului Gardon. La origine, această construcție reprezenta un segment al unui apeduct realizat pe vremea împăraților Claudius și Nero.

Realizator: Dana Pitrop