VACANȚĂ ÎN FM – ”La Isla Bonita” din Canare
19 July 2021
VACANȚA ÎN FM – Aterizăm pe plajă, în insula Barra din Scoția
21 July 2021

VACANȚĂ ÎN FM – Palatul scufundat din Istanbul

Realizator: Dana Pitrop

Traseul multicultural de astăzi ne duce din Vatican până în Tibet și din Turcia până în India.

Punctul de plecare este statul liliputan înconjurat de ziduri din inima Romei – Vatican, cea mai mică țară din lume. Pe cât de mică, pe atât de bogată în moșteniri culturale.  Numeroase capodopere artistice pot fi văzute în Muzeele Vaticanului, prima pe lista turiștilor fiind Capela Sixtină a Palatului Papal.

Ajungem și într-un alt centru spiritual al lumii, la Palatul Potala din Tibet, fosta reședință a lui Dalai Lama. Impresionantul edificiu aflat la mare altitudine (3700 de metri) a fost transformat în muzeu, după ce Tibetul a devenit o regiune autonomă a Chinei, în anul 1965.

Vizităm și Palatul scufundat din Istanbul. Este, de fapt, o cisternă subterană de pe vremea romanilor, un rezervor uriaș, împodobit cu coloane de marmură. I se mai spune Bazilica Cisternă, deși nu este și nu a fost niciodată o bazilică. De asemenea, admirăm și o altă cisternă-monument istoric aflată în India: Fântâna cu 13 etaje.

În România, fântânile cu ciutură şi cumpănă sunt pe cale de dispariție, dar în comuna vrânceană Păunești au rămas, grupate pe o uliță, câteva zeci de fântâni de acest fel, pe care autoritățile vor să le includă în circuitul turistic.