Vacanța în FM – Davos – orașul care l-a inspirat pe Thomas Mann pentru „Muntele vrăjit”
21 December 2021
Vacanța în FM – Oslo – singura capitală europeană cu pârtii de schi
23 December 2021

Vacanța în FM – Zakopane – capitala de iarnă a Poloniei

Photo by JANEK SKARZYNSKI / AFP

miercuri 22 decembrie, ora 14:30

Călătoria în FM de astăzi pornește din Himalaya, trece prin Portugalia, Țările de Jos și Polonia, destinația finală fiind o trecătoare montană din România: Pasul Tihuța. 

În Himalaya ajungem la Ghețarul  Siachen, disputat de ani buni între Pakistan și India, devenind, astfel, câmpul de luptă aflat la cea mai mare înălțime din lume, la peste 6.000 de metri, unde temperaturile pot ajunge, iarna, și la -60 de grade. Cu toate acestea, în sezonul cald, sunt bineveniți și turiștii, cu o aprobare specială din partea autorităților indiene.

Vorbim și despre un alt vechi câmp de luptă, pe locul căruia a fost ridicată o mănăstire cu nume sugestiv: Batalha. Se află în centrul Portugaliei și este o capodoperă arhitecturală, cu toate că a rămas neterminată.

O altă propunere pentru vacanța de iarnă este o tură de patinaj la Flevonice, lângă Amsterdam, unde un circuit complet are 3 km. Seamănă mai degrabă cu o pistă de Formula 1.

Schimbăm apoi patinele cu schiurile și mergem la Zakopane, capitala de iarnă a Poloniei, un sat cu arhitectură unică, unde tradițiile seamănă cu cele din România. Până și unele cuvinte sunt identice. Și asta pentru că strămoșii localnicilor sunt păstori români care au migrat pe vremuri în acele locuri.

Călătoria noastră se va încheia în România, unde vom traversa Pasul Tihuța, care unește Moldova cu Transilvania. Este una dintre cele mai dificile și frumoase trecători rutiere montane din Europa.

Realizator: Dana Pitrop