AUDIO Museum of Senses – cel mai nou muzeu din Bucureşti
21 January 2018
Noaptea ideilor 2018 – Imaginaţia la putere
22 January 2018

VERNISAJ – Bucureștiul de azi, Micul Paris de ieri

VĂ INVITĂM marţi, 23 ianuarie 2018, orele 18,30 la VERNISAJUL expoziţiei de pictură Bucureștiul de azi, Micul Paris de ieri” a artistului ZOLTAN LÖRENCZ.

“Sunt un călător în timp şi menirea mea în această viaţă este să OPRESC TIMPUL într-o imagine”Zoltan Lörencz.

Evenimentul, care va avea loc în foyerul Sălii Savoy a Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” (Calea Victoriei nr. 33) este organizat de Fundaţia DIGNITAS, în parteneriat cu Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” şi Primăria Municipiului Bucureşti, fiind integrabil în programul Centenarul Marii Uniri de la 1918 şi România la Preşedenţia Consiliului Uniunii Europene (2018 – 2019). De remarcat şi faptul că această expoziţie este una itinerantă şi va fi vernisată în luna martie și la Paris.

Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 23 ianuarie 2018 – 28 februarie 2018.

Vor fi prezente personalități din lumea cultural-artistică, a teatrului și filmului, a artelor vizuale și a fotografiei, critici literari și de artă, istorici, arhitecți.

Vă invităm aşadar să regăsiţi şi să savuraţi atmosfera Bucureştilor de altădată cu:

  • orchestra Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, dirijor Dan Dimitriu

  • ALL’S CHOIR: fragment din spectacolul La Paris, Monşer!” (cu: soprana Mădălina Constantin, bariton Adrian Strezea, actori Anfisa Fugaru, Ligia Necula, Alin Horia Mânzat, la pian Gabi Stănescu)

  • actriţa Veronica Gheorghe: “De la Minulescu la Cărtărescu” (recital de poezie inspirată de… București)

Prezintă:

  • Alexandru Arșinel, Director Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”

  • Vasile Muraru, Director Artistic Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”

  • Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director Muzeul Naţional de Istorie a României

  • Luiza Marina Cristea, Director Fundația DIGNITAS

  • Ligia Necula, realizator Radio România Cultural, vicepreşedinte Asociaţia Smartart

  • Marius Tiţa, critic de artă

Zoltan Lörencz este un veritabil bon viveur, fin de siècle, debut du siècle, dar cu 100 de ani mai târziu, atunci, adică acum, când știm și , mai ales vedem tot…”Marius Tița, critic de artă

De remarcat faptul că, una dintre picturile lui Zoltan Lörencz, care va fi prezentată în expoziţie este dedicată Sălii SAVOY a Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” de pe Calea Victoriei, un reper în viata culturală a Bucureştilor. Pictura va fi oferită teatrului.

De ce Teatrul de Revistă Constantin Tănase? Pentru că Revista românească este o inovație, un gen unic în lume, cu montări de fast îmbinate cu satira socială. Este o parte a unei epoci, a vremii în care Bucureștiul era considerat Micul Paris, legată de numele și activitatea lui Constantin Tănase și a Companiei Cărăbuș – a spus Luiza Marina Cristea, preşedinta Fundaţiei DIGNITAS. “În plus, şi Teatrul de Revistă va aniversa anul viitor 100 de ani, pentru că s-a născut pe data de 23 mai 1919. Teatrul de Revista Constantin Tănase, continuatorul de drept și de fapt al tradiției Revistei românesti, s-a impus ca o instituție artistică de prestigiu ce se bucură și acum de prețuirea unui public numeros. Acest eveniment este și un preambul la celebrarea a 100 de ani de istorie a celebrei instuţii de cultură de pe Calea Victoriei”.

Proiectul “Bucureștiul de azi, Micul Paris de ieri constă într-un fel de înregistrare şi redare a unor instantanee din Bucureștii de azi, având ca teme şi subiecte principale clădiri și locuri care readuc în memorie Bucureștii primei jumătăți de secol XX. Cu o generație de intelectuali patrioți, școliți în universitățile europene, care transformaseră România, dar și Capitala. într-un oraș cu alură cosmopolită, francofilă, ușor eclectică cu accente de modernism care îl situau la nivelul marilor metropole europene. Calea Victoriei era deja un simbol al modernităţii, atunci când Paul Louis Albert Albert Galleron desăvârșea splendida clădire a Băncii Naționale a României și Ateneul Român. Un alt mare arhitect francez, Paul Gottereau, proiecta magnificul Palat al Casei de Economii și Consemnațiuni (CEC), aflat vis-a-vis de Muzeul Național de Istorie al României, dar și Biblioteca Centrală Universitară, sub numele de Fundația “Carol I”, chiar lângă Ateneu și peste drum de Palatul Regal.

Zoltan Lörencz este unul dintre artiștii plastici promovați de Fundația Dignitas în programul său permanent de susținere a artei contemporane românești. Aceasta i-a organizat în 2017 a artistului roman, expoziţia de pictură “Lucid Dreams” la ART GALLERY şi la Muzeul de Artă din Balcic, Bulgaria.

Atunci, Zoltan Lörencz a povestit ”secvențe din copilăria și adolescența sa, din care reiese sentimentul că arta plastică este viața care i-a fost menită. Studiile și experiențele sale în pictură, scenografie, design, regie film și TV și fotografie îi descriu personalitatea dornică de experimentare în zona vizualului – creuzetul din care s-a născut și proiectul acestei expoziții”.

Zoltan Lörencz a studiat pictura la Şcoala Populară de Arte şi Meserii, Slatina, scenografie şi design la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti și Regie Film & TV la Universitatea Hyperion din Bucureşti. Lucrările sale se găsesc în colecţii private din Spania, Italia, Marea Britanie, România

“Este celebru ca fotograf, dar sfânta şi creatoarea nemulţumire de sine îl aduce în faţa şevaletului, ca o aducere aminte a destinului din vremurile copilăriei, dar mai ales, pentru a-şi modela el însuşi imaginile pe care le tot caută în lumea largă… În cadrele sale el spune pilde şi face observaţii fine, iese pe scenă şi joacă roluri suprarealiste, aducându-şi alături şi personajele văzute doar în visele sale cu ochii deschişi… Zoltan Lörencz este un veritabil bon viveur, fin de siècle, debut du siècle, dar cu 100 de ani mai târziu, atunci, adică acum, când ştim şi , mai ales vedem tot…” – spunea criticul de artă Marius Tiţa.

*** Fundaţia DIGNITAS, organizaţie non-profit înfiinţată în anul 2012, susţine şi iniţiază proiecte în domeniile artei şi culturii, cercetării ştiinţifice, educaţiei şi acţiuni filantropice destinate grupurilor vulnerabile şi oamenilor cu înalt potenţial creativ. Unul dintre proiectele sale – “Artă pe simeze şi în viaţa de zi cu zi” – ilustrează orientarea galeriei Fundaţiei Dignitas, care promovează arta contemporană românească, dar şi modalităţile inovative de recuperare şi valorificare a artei tradiţionale. Spaţiu destinat promovării artiştilor români de pretutindeni, galeria a găzduit şi expoziţii de design vestimentar, costum tradiţional românesc interpretat în cheie modernă, dar şi expoziţii de costume şi obiecte de artă tradiţională veche din colecţii particulare.

PARTENERI: Fundaţia DIGNITAS, PRIMĂRIA MUNCIIPIULUI BUCUREŞTI, TEATRUL de REVISTĂ “Constantin Tănase” Bucureşti, Asociaţia SMARTART, ALL’s CHOIR