Werner Herzog va primi trofeul Carrosse d’Or la Cannes 2017
8 February 2017
Teatrul Național Radiofonic – online. Ascultă AICI Poveste despre două oraşe de Charles Dickens
9 February 2017

Vlad Ivanov și Constantin Cojocaru în Călăuza de Petre Barbu  – premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic

 

Vineri, 17 februarie 2017, ora 22.30 la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, în premieră absolută, Călăuza de Petre Barbu. În distribuție Vlad Ivanov, Constantin Cojocaru şi Romeo Tudor. Regia și adaptarea radiofonică este semnată de Mihnea Chelaru.

Avanpremiera cu public a spectacolului va avea loc luni, 13 februarie 2017, la ora 11.00, la Hotel Ramada Majestic din București (Calea Victoriei, nr. 38–40). Intrarea este liberă.

Actorul Vlad Ivanov, consacrat în filmele Noului val românesc, premiat în 2015 la Gala UNITER cu premiul pentru cel mai bun actor în rol masculin (Omul cel bun din Seciuan, Teatrul Bulandra), și distins, în 2014, la Gala Premiilor Teatrului Național Radiofonic cu premiul pentru cea mai bună interpretare masculină (Patru povestiri de Petre Barbu), interpretează acum rolul Călătorului. Partenerul său e Constantin Cojocaru, în rolul Călăuza, actor cu o filmogrfie impresionantă şi memorabile roluri de scenă la Teatrul Odeon, în teatrele din ţară și la teatrul radiofonic.

Călăuza adaptează pentru teatrul radiofonic nuvela omonimă de Petre Barbu, o povestire cu rădăcini în tradiţia prozei fantastice româneşti. Povestirea abordează motivul vieții ca o călătorie şi al sondării graniţei către lumea de dincolo. Publicată în 2014 pe blogul autorului de pe site-ul adevărul.ro, Călăuza  face parte din seria celor 93 de schițe scrise între 2012-2016 incluse acum în antologia Cățărarea în cer ( ianuarie 2017, Ed. Cartea Românească), cel mai recent volum al lui Petre Barbu.

Scriitorul și dramaturgul Petre Barbu s-a afirmat în literatura română contemporană încă de la debutul din 1995 cu romanul Dumnezeu binecuvântează America cu care a câştigat concursul de debut al editurii Nemira. Dramaruzarea romanului i-a adus Premiul I la Concursului de dramaturgie Camil Petrescu al Ministerului Culturii în 1997 şi publicarea în acelaşi an a piesei în Antologia spectacolelor lectură a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. La stânga tatălui, a doua sa piesă, este nominalizată la concursul de dramaturgie Cea mai bună piesă a anului la UNITER în 1999, pentru ca în 2003 piesa Tatăl nostru care eşti în supermarket să şi câştige râvnita recompensă la UNITER. La Teatrul Naţional Radiofonic regizorul Attila Vizauer a montat din creația lui Petre Barbu Dumenzeu binecuvântează America (1997) – premiul AICT, Tatăl nostru care eşti în supermarket (2004) şi Patru povestiri (2013) – premiul II la Festivalul Internațional Grand Prix Nova.

O serie de cărţi de proză publicate în următorii ani confirmă valoarea literaturii lui Petre Barbu pe care criticul literar Daniel Cristea-Enache îl înscrie în linia clasicilor generţiei ‘90 după apariţia romanului Marea petercere. Ultima sa carte de proză, Cățărarea în cer, apărută în ianuarie 2017 conține și povestirea originală Călăuza.

 

PREMIERĂ ABSOLUTĂ: Călăuza de Petre Barbu.

Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihnea Chelaru.

Muzica: George Marcu.

În distribuţie: Vlad Ivanov, Constantin Cojocaru, Romeo Tudor.

Regia de montaj: Bogdan Golovei.

Regia de studio: Janina Dicu.

Regia tehnică: Mihnea Chelaru.

Înregistrări teren: Mădălin Cristescu.

Redactor: Oana Cristea Grigorescu