Ştefania Mihalache despre volumul “Copilăria. Reconstituiri literare după 1989”, la Drept de autor
26 April 2020
Colega noastră Ema Stere a câștigat Concursul Anual de Debut al Editurii Polirom, ediția 2020 cu romanul Copiii lui Marcel
27 April 2020

Vocile memoriei: Nicolae Balotă- memorialist

 ”Caietul albastru ( publicat în 2000) pare să iasă, oarecum neașteptat, din pana unui mare prozator ”- scrie Nicolae Manolescu despre acest volum memorialistic al criticului Niocolae Balotă.

Un jurnal caligrafiat  pe un caiet cu copertă albastră a stat la baza acestor memorii. El a scăpat ca prin minune de confiscare în 1956, când autorul lui era arestat. Nicolae Balotă îl va regăsi în 1964, la ieșirea din detenție. Caietul părea pierdut la sfârșitul anilor șaptezeci, când memorialistul se exila, dar va fi regăsit după 1990.

Scris, deci,  în anii cinzeci, cam în acelați timp cu textul Scholii la Psalmii lui Arghezi, și el scăpat atunci de vigilența securității, jurnalul din caietul albastru este completat cu rememorări și comentarii, făcute în anii nouăzeci. Din acest text memorialistic, vom asculta un fragment în lectura autorului, în această ediție a Vocile memoriei.

Realizator: Eugen Lucan

Sursa foto: Wikipedia