Festivalul SFR: ediție inaugurală la Timișoara – Timișorenii vor avea parte de o premieră națională așteptată: LA GOMERA
6 September 2019
Câștigătorul Palme d’Or și marile premii de la Cannes, în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest, între 18 și 27 octombrie
9 September 2019

Vorba de cultură – invitată, producătoarea de film ADA SOLOMON

credit photo Alex Galmeanu

În perioada 9-13 septembrie, invitata emisiunii „Vorba de cultură” (Radio România Cultural) este producătoarea de film ADA SOLOMON.

Absolventă a Institutului de Construcții din București, Ada Solomon a lucrat inițial în publicitate, pentru ca în 1993 să-și înceapă cariera în producția de film, la studiourile Domino.

În 2004 a înființat, împreună cu Avi Karpick, compania de producție de film Hi Film.

De atunci, a fost producătoare și coproducătoare a peste 50 de filme, a câștigat peste 180 de premii în festivaluri de primă mărime precum Sundance, Berlin, Cannes, Locarno, Karlovy Vary, Sarajevo. Cele mai recente realizări ale sale ca producătoare includ Globul de Cristal la Festivalul de Film Karlovy Vary pentru filmul lui Radu Jude „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, Premiul Special al Juriului CinEast pentru „Soldații. Poveste din Ferentari”, regia Ivana Mladenovic, Premiul FEDEORA la Karlovy Vary pentru „Marița”, regia Cristi Iftime, Leopardul de aur la Locarno & Premiul Silver Astor la Mar del Plata pentru „Inimi cicatrizate”, regia Radu Jude, Ursul de Aur pentru „Poziția copilului” în regia lui Călin Netzer, Ursul de Argint pentru regia filmului „Aferim!” de Radu Jude. A fost producător executiv al filmului „Toni Erdmann” în regia lui Maren Ade, nominalizat la Oscar și câștigător a numeroase premii europene.

A colaborat la realizarea de filme artistice și documentare cu principalele personalități ale Noului Cinema Românesc. Inițiatoare a Festivalului de Film NexT, membră în consiliul de administrație al Academiei Europene de Film, Președinte executiv al EWA (European Women in AudioVisual Network).

Ascultaţi-o pe Ada Solomon în emisiunea „Vorba de cultură”, difuzată la Radio România Cultural, de luni 9 până vineri 13 septembrie, între orele 12:00 şi 12:30. Realizatoare, Ema Stere.