STATELE UNITE ALE AMERICII
11 March 2017
Bilet de îmbarcare spre… Baia Mare şi apoi către Statele Unite ale Americii, la Washington D.C.
12 March 2017

WASHINGTON D. C. 1

Turistul ce a ajuns în Washington D.C., îţi poate începe vizita din centrul oraşului. Aici sunt situate principalele instituţii de stat şi culturale, precum sediul preşedinţiei americane (Casa Albă), două universităţi, numeroase instituţii ştiinţifice, galerii de artă, muzee, precum şi clădirea şi biblioteca Congresului. Aceasta din urmă (un adevărat monument de cultură) a fost înfiinţată în anul 1800 şi reprezintă unul dintre cele mai interesante puncte de atracţie din Washington. Milioane de vizitatori îi trec anual pragul, pentru a se minuna nu doar de colecţiile ce le adăposteşte, ci şi de arhitectura ei deosebită. Iubitorii de carte pot găsi aici un număr impresionant de titluri, ediţii ale ziarelor din întreaga lume dar şi forma nefinisată a „Declaraţiei de Independenţă”, precum şi importante piese de artă.

* * *

Zonele unde locuieşte populaţia de culoare ocupă partea estică, în timp ce populaţia albă se află în nordul, vestul şi în suburbiile din Washington.

Între cartierele unice ale oraşului, se numără Foggy Bottom, un loc istoric, situat la vest şi nord-vest de Casa Albă, găzduind birouri guvernamentale mari şi apartamente luxoase. Dacă alegeţi să vă plimbaţi pe străzile de aici veţi mai întâlni numeroase magazine, restaurante şi teatre.

* * *

Dintre muzeele care atrag un mare număr de turişti, amintim Lincoln Memorial, Muzeul Naţional de Istorie Americană (cu elemente ce reflectă aspecte ale culturii americane de-a lungul anilor), Muzeul Arhivelor Naţionale (care găzduieşte unul dintre cele mai importante documente ale Statelor Unite ale Americii, „Declaraţia de Independenţă”), Muzeul Naţional de Artă (cu capodopere ale lui Boticelli, Rafael sau El Greco), Muzeul Naţional Spaţial (unde poate fi văzut primul aparat de zbor construit de fraţii Wright), Muzeul Naţional de Artă africană şi cunoscutul Institut Smithsonian (ce are filiale în mai multe oraşe). Acesta este un institut de învăţământ şi cercetare cu numeroase muzee, administrate şi finanţate de guvernul american dar şi de diverse contribuţii benevole. Complexul (considerat cel mai mare din lume) deţine în jur de 130 de milioane de obiecte de colecţie, iar accesul este liber.

* * *

Capitoliul, reprezintă şi el un obiectiv căutat de cei ce ajung în Washington. Aici este locul unde îşi desfăşoară activitatea Congresul american. Senatul, ocupă aripa nordică a clădirii iar Camera Reprezentanţilor pe cea sudică. Dar despre acest edificiu impresionant şi despre Casa Albă (sediul preşedintelui), vă vom da mai multe amănunte la următoare noastră întâlnire, când vom continua călătoria noastră (pe calea undelor) prin Washington, în încercarea de a vă prezenta cele mai importante atracţii turistice şi istorice ale capitalei americane.