No Man`s Land: oameni şi război
16 January 2017
Storymania- Sibiu, capitală culturală europeană
17 January 2017

YEMEN – ÎN CĂUTAREA FRUMUSEȚII UNUI REGAT MITIC

Ce ar putea fi mai fascinant decât să admirăm amprentele unor vremuri de mult apuse în vegetația unor regiuni aproape uitate în timpurile de acum? Prezentul nostru este construit pe fundamentul unor veacuri încărcate de fascinanta inteligență umană și eroism.

Situat in sudul Peninsulei Arabe, teritoriul Yemenului găzduiește aproximativ 24 de milioane de locuitori și este recunoscut și protejat de UNESCO începând cu anul 2008. Capitala este Sana’a, cel mai mare oraș din țară, care impresionează prin planul său architectonic. Yemen a fost prima   țară din Peninsula Arabă care a acordat femeilor drept de vot după imediata unificare a Yemenului  de Nord cu cel de Sud în 1990.

Faima Yemenului nu este adusă atât de mult de prezent, cât de trecutul acestei regiuni.

Teritoriile lui, deși predominant deșertice, au fost renumite încă din Antichitate pentru bogăția lor. Fiind o țară a comerțului, aici poposeau cele mai rafinate mărfuri: pietre prețioase, smirnă, mirodenii. Pe muntele Hadda sunt răspândite livezi de esență dulce (caiși, piersici, nuci și migdali). Spre nord, „orașul Amran este înconjurat de zidurile de lut ale orașului vechi pre-islamic, de origine sabeană”. În sud, pe țărmul golfului Aden, se situează un oras vechi, cu același nume, care este construit in craterul unui vulcan stins. Acesta găzduiește unele dintre cele mai vechi construcții din zonă.

Arhipelagul din Oceanul Indian găzduiește un înveliș vegetal unic, format în mare parte din plante care nu se mai găsesc nicăieri în lume. Această zonă puțin cunoscută are o istorie care găzduiește amprenta celei mai bogate perioade din toate timpurile.

Deși o regiune relativ mică, cea mai mare insulă din cele 200 ale Yemenului are o lungime de 125 kilometri și mai puțin de 45 kilometri lățime, cu trei forme de relief. Insula Socotra (în sanscrită: Insula Fericirii) are un climat tropical deșertic cu aer uscat și adăpostește 700 de specii de arbuști care nu se mai întâlnesc nicăieri în lume. O serie de plante care secretau aloe au fost folosite cu mult timp în urmă pentru preparea tratamentelor cosmetice. Cea mai uimitoare formă de arbust întâlnită aici se numește Sângele Dragonului și este asemănător unei umbrele.

Poposind în secolul X î.Hr., în nordul îndepărtat, dincolo de granițele peninsulei Arabe, în împărăția biblică a lui Israel ne vom întâlni cu domnia înfloritoare a regelui Solomon. Dorințele firești

ale unui om sunt puterea și bunăstarea materială, însă dorința fiului marelui împărat David a fost umplerea cu înțelepciune duhovnicească. Aceasta a fost sursa belșugului din perioada domniei lui. Atestat ca fapt istoric este confirmarea reginei din Seba care, în ciuda distanței și a drumului anevoios prin deșert, a venit să pună la încercare inteligența regelui: „Tu ai mai multă înțelepciune și propășire decât am auzit mergându-ți faima.” (1 Împărați 10:7b); „Și iată că nu mi s-a istorisit nici jumătate din mărirea și înțelepciunea ta. Tu întreci faima pe care am auzit-o despre tine.” (2 Cronici 9:6)

Pentru o vacanță deosebită și cheltuieli reduse, Yemenul poate satisface curiozitatea și pasiunea pentru exotism și istorie a turiștilor prin diversitatea și unicitatea pe care le găzduiește Peninsula Arabică. În mod obișnuit este denumită insula extraterestră pentru speciile de plante și animale cu totul nemaiîntâlnite pe care le găzduiește. Mii de ani se ascund în crăpăturile stâncilor și-a trunchiurilor, în valurile oceanului, în culorile vii ale florilor și fructelor, în umbra arbuștilor modelați de arșiță.

La nord de Sana’a, orașul Rawdha este faimos pentru grădinile sale cu struguri dulci. O altă ipoteză care sprijină speculațiile făcute de unii cercetători ar fi că în vremea lui Solomon ar fi fost construite Grădinile Suspendate, una dintre cele șapte minuni ale lumii.

Biblia menționează că darurile primite de împăratul Solomon n-au putut fi măsurate, iar, în schimb, regele i-a oferit împărătesei din Seba tot ce a dorit. Solomon a folosit lemnul de santal și pietrele scumpe pentru întăritura Templului lui Dumnezeu și edificarea casei lui, pentru arfele și alăutele cântăreților. „N-a mai venit de atunci lemn de acesta mirositor și nu s-a mai văzut până în ziua de azi.” (1 Împărați 10:12) Istoria reginei din Seba poate fi confirmată de actuala vegetație a Yemenului de astăzi.

După atestarea unor izvoare mai vechi, Yemenul de astăzi ar fi fost Sheba sau Saba, cetatea de proveniență a reginei amintită în Biblie și Coran. Prezentul poate justifica într-o proporție destul de mare darurile oferite regelui Solomon prin particularitatea și unicitatea lor: lemnul dulce din livezi, mirodeniile alese, pietrele prețioase și darurile de mâncare.

Asemenea vegetației, flora este una rară și impresionantă. Glasul păsărilor înconjoară insula și o împrospătează cu veselie. Exotismul insulei îmbie vacanța turiștilor, care rămân cu fiecare vizită uimiți de unicitatea vieții și a trecutului brăzdat în ruine.

Ghițescu Patricia