Deschiderea Festivalului Naţional de Teatru 2016
18 October 2016
ÎMPREUNĂ ȘI SEPARAT la Londra -10 – 14 noiembrie 2016, Cinema Curzon Soho (99 Shaftesbury Avenue, Londra W1D 5DY)
18 October 2016

Ziua 2 la AFF 2016: evenimente cinematografice de top, muzică live și o întâlnire cu Cristi Puiu

Astra Film Festival 2016 continuă marți, 18 octombrie, cu o serie de evenimente cinematografice de top, întâlniri cu mari cineaști, programe speciale și spectacole de muzică live.

O capodoperă a cinemaului documentar, ‘The Pearl Button’ / ‘Nasturele de sidef’ în regia lui Patricio Guzman, distinsă cu Ursul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, va fi proiectată la Sala Auditorium a ULBS de la ora 22:30. Filmul plonjează în apele tulburi ale dictaturii lui Pinochet, pe urmele ultimilor locuitori ai țării de Foc.

Întâlnire cu Cristi Puiu

Regizorul Cristi Puiu, ‘una dintre cele mai diferite și mai fascinante voci ale cinematografiei din secolul al XXI-lea’ (publicația Sight & Sound editată de British Film Institute), membru în juriul AFF 2016 și autorul filmului care a deschis cea de-a 23-a ediție a festivalului, se va întâlni cu publicul de la ora 18:00 la Salut Bistro (str. Cetății 13).

Armânii

Trei filme și un concert live invită publicul AFF 2016 să facă o incursiune în fabuloasa istorie a poporului armân, marți, 18 octombrie, începând cu ora 17:00, la Sala Thalia. Armânii, popor vechi de mai bine de 2.000 de ani, au cunoscut vremuri de glorie care s-au încheiat demult, lăsând în urmă comunități nu prea mari, răspândite prin toți Balcanii. Despre istoria și limba lor se știu mai puține decât despre oricare dintre popoarele Europei.

‘Armânii, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos…’ și ‘Frații Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi’ au ca punct comun povestea fraților Manakia, pe care unii îi numesc Frații Lumiere ai Balcanilor. ‘Torna, torna, fratre!’ chestionează cât din identitatea și cultura armână s-a mai păstrat în zilele noastre. Fiecare proiecție va fi urmată de sesiuni de Q&A la care vor participa regizorii celor trei filme: Toma Enache, Eliza Zdru și Marian Voicu. Publicul are ocazia de a descoperi spiritul armânesc și prin muzică, printr-un concert de muzică armânească și o reprezentație live Mara & Band, programate de la ora 22:00.

Doc-Vlog

Vlogging-ul este un mod de exprimare apărut recent, un jurnal al zilelor noastre. Atunci când documentariștii recurg la acest mediu multimedia, ne putem aștepta ca filmele lor să aibă o oarecare greutate, atât în formă cât și în conținut. Trei documentare ce vor rula marți, 18 octombrie, începând cu ora 18:30 la Teatrul Gong, încorporează în realizarea lor aceasta nouă modă din mediul virtual.

‘Alisa in Warland’ / ‘Alisa în țara Războiului’ este o cronică a unei perioade zbuciumate din viața regizoarei și descrie drumul ei de la Euromaidan către prima linie a războiului cu separatiștii din est. Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A cu Stephane Siohan, unul dintre personajele filmului.

‘Czech Against Czechs’ / ‘Ceh contra cehi’ este un reportaj cinematografic care explorează xenofobia existentă în societatea cehă, din perspectiva experienței personale a regizorului acumulată în perioada în care a locuit alături de o comunitate de romi.

Regizorul Tomas Kratochvil, prezent la Sibiu, va răspunde întrebărilor publicului la finalul proiecției. ‘The Dazzling Light of Sunset’ / ‘Lumina orbitoare a amurgului’ intră în culisele unei mici televiziuni locale din Georgia.

Programul complet al zilei de marți: http://astrafilm.ro/program-orar.aspx?day=2

Spot oficial: https://youtu.be/fSPshWltgt0

Video jurnalul zilei de luni, 17 octombrie: https://youtu.be/xZt2Nw9fN1w

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii

Cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, Centrul Național al Cinematografiei

Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu

În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez București, CINETIc

Partener digital: Ad Lemonade

Sponsor principal: Romgaz

Sponsor oficial: Banca Transilvania

Sponsori: Construcții SA, Takata, HBO, Cinelab

Mașina festivalului: Toyota

Parteneri media: TVR2, HBO, Europa FM, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Cațavencii, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureș, RFI România, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbană, ÎnFestival, Zile și Nopți, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu, Capital Cultural