Ion Caramitru va recita din lirica lui Eminescu de Ziua Culturii Naționale
11 January 2017
Cea de-a 4-a ediţie a Turneului „Teatru românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău” începe la Bucureşti, în 20 ianuarie!
11 January 2017

Ziua Artei Fotografice în România

Fotografie de arhivă: Piața Universității, 1961 Credit foto: Ionescu

Ziua de 11 ianuarie a fost declarată, prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, Ziua Artei Fotografice în România, 11 ianuarie fiind ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României.

Născut la 11 ianuarie 1812, la Satu Mare, Carol Popp de Szathmary a studiat o perioadă la seminarul teologic la Blaj, dar apoi a plecat să studieze pictura la Roma. A imortalizat chipuri și scene din Războiul Crimeii (1853-1856), devenind primul artist fotograf român și primul fotoreporter de război din lume. În primăvara lui 1854, s-a deplasat pe malul Dunării, în preajma Olteniței și a Silistrei, unde se dădeau lupte, fotografiind bivuacurile, fortificațiile și combatanții.

Adevărat pionier al fotografiei, a realizat o bogată colecție de chipuri militare. La Cabinetul de stampe al Academiei Române se păstrează mai multe clișee pe sticlă și fotografii cu ofițeri superiori din toate armele și din toate taberele. Carol Popp de Szathmary semnează portretul generalului rus Mihail Dimitrievici Gorceakov, publicat în revista “The Illustrated London News” din 3 octombrie 1855.

Fotografie de arhivă: Scenă din filmul ”Mihai Viteazul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. În imagine: actorul Amza Pellea (stg) și regizorul Sergiu Nicolaescu (dr), 1970.
Credit foto: Mihai Alexe

A fost premiat în cadrul Expoziției Universale de la Paris din 1855, unde a prezentat albumul care cuprinde imagini din Războiul Crimeii. Pe lângă acest album, Szathmary a oferit câte un exemplar împăraților Napoleon al III-lea și Franz Iosif I, reginei Victoria, regelui Würtemberg-ului și marelui duce Carl Alexander de Saxa-Weimar-Eisenach.

Bun desenator, specialist în tehnica acuarelei, a fost pictorul Curții Regale din Cotroceni. A fost pictor și fotograf oficial al regelui Carol I (1866-1914).

În perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii. A fost printre primii zece fotografi din Europa. A deschis expoziții la București (1864, 1868). La Viena (1873) a expus, cu ocazia Expoziției Universale, costume naționale și peisaje românești și a obținut premiul II. A murit la 3 iunie 1887.

Fotografie de arhivă: Sosirea lui Yehudi Menuhin la București, întâmpinat de George Enescu, 1946

La 28 noiembrie 1956, a fost înființată Asociația Artiștilor Fotografi (AAF), prin Ordinul nr. 1657 emis de Ministerul Culturii. Membrii fondatori au fost Aurel Bauch, ing. T. Silistrarianu, Eugen Iarovici, Hedy Löffler-Weiselberger, Vulpaș Gh., Hananel Ion, Lovinescu Andrei, ing. Comănescu Silviu, dr. Spiru Constantinescu, Löwy Tibor, Gheorghe Șerban, Kauffman Alfred, ing. Mărculescu Herbert, ing. Tomescu Nicolae, Marinov Iulian, Spitzer Clara, Grigorescu Dan, Bacal Lidia, Tadeu Cios, Mihai Popescu, Hausleitner Frederic, ing. Bubuleac A. și Cernescu Sever.

Fotografie de arhivă: Artista Maria Tănase la un spectacol organizat în sala cinematografului ”Aro” (actual ”Patria”) din București, 1939

AAF a avut sediul, inițial, în București, Piața Scânteii nr. 1, Raion Stalin. În 1960, sediul Asociației s-a mutat la parterul Palatului ”Universul” din strada Brezoianu nr. 24, în care a fost amenajată o bibliotecă și o Galerie de artă fotografică. Ulterior, sediul s-a mutat pe strada Schitu Măgureanu, unde a fost amenajat un studio de creație dotat cu aparate de fotografiat, aparate de mărit, lumini de studio, laboratoare pentru prelucrarea fotografiilor alb-negru și color și un punct de vânzare a materialelor fotosensibile (filme, hârtie și soluții).

Fotografie de arhivă: Decorarea scriitorului Tudor Arghezi, la împlinirea vârstei de 80 ani, 1960
Credit foto: Armand Rosenthal

În toată această perioadă, Asociația Artiștilor Fotografi a organizat Saloane Internaționale ale României, majoritatea fiind vernisate la Galeria Dalles din București.

AAF a editat, în colaborare cu Institutului Național de Informare și Documentare Științifică și Tehnică, buletinul Asociației, intitulat ”Fotografia” (1966-1989), apoi, în colaborare cu Institutul Central de Documentare Tehnică, a editat caietele selective ”Fotografia”, în care au fost publicate, în principal, articole de tehnică fotografică, iar din 1990, pentru o perioadă foarte scurtă, revista ”Fotografia&Video”. Aceasta a reapărut în 2001, devenind organul de presă oficial al AAF-România. În 2001, AAF era compusă din opt filiale teritoriale: Banat, Bucovina, București, Dobrogea, Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania, precum și din 17 fotocluburi afiliate, membri individuali străini și din diasporă și 1.500 de membri individuali. În scurt timp, AAF a redus numărul fotocluburilor la 15 și, ulterior, și-a încetat, practic, activitatea.

Fotografie de arhivă: Baritonul Nicolae Herlea în ”Rigoletto” de Giuseppe Verdi, 1982
Credit foto: Mircea Hudek

În anul 2007, cinci artiști fotografi cunoscuți, președinți de fotocluburi, au demarat acțiunea de reconstituire a Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR). Asociația a încheiat protocoale de parteneriat cu 46 de organizații din orașele: Arad, București, Bistrița, Brașov, Brăila, Botoșani, Cluj Napoca, Câmpina, Craiova, Galați, Gheorgheni, Gura Humorului, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Miercurea Ciuc, Iași, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara, Valea lui Mihai, respectiv cu organizații din țările limitrofe României: Cernăuți (Ucraina), Chișinău (R. Moldova), Debrecen și Szolnok (Ungaria), Novi-Sad (Serbia). În prezent, sediul Asociației este în str. Dr. Turnescu nr. 6 din sectorul 5 al Capitalei. Președintele AAFR este Eugen Negrea, conform site-ului aafro.ro.

Cea mai reprezentativă manifestare este Festivalul național cu participare internațională ”Luna Fotografiei din România”, organizat, începând cu anul 2010, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Acesta cuprinde o serie de manifestări expoziționale de excepție, vernisate atât în Capitală, cât și în cele mai importante centre fotografice din România, precum și în Cernăuți (Ucraina), respectiv Budapesta și Szeged (Ungaria).

Fotografie de arhivă: Balerina Ileana Iliescu în baletul ”Giselle” de Adolf Adam, 1963
Credit foto: Gheorghe Frunză

În 12 ianuarie 2011, a avut loc vernisajul primului Salon al Artiștilor Fotografi din București, organizat sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România.

De asemenea, începând cu anul 2011, iubitorii de artă fotografică pot participa la Salonul Artiștilor Fotografi din București, care deschide, în fiecare an, suita manifestărilor artistice ce au loc în cadrul festivalului ”Luna Fotografiei din România”. Salonul omagiază, la fiecare ediție, câte un artist fotograf consacrat, care a îmbogățit patrimoniul artei fotografice românești.

Fotografie de arhivă: Meciul de tenis din cadrul Cupei Davis, ediția 1972, dintre echipele Romaniei și SUA (finala). Ion Țiriac (dr.), Ilie Năstase (stg.)
Credit foto: Ion Dumitru

În luna mai 2012, a fost lansat oficial Festivalul Fotografiei Europene, ediția I, organizat de Asociația Artiștilor Fotografi din România, Reprezentanța Comisiei Europene și Biroul de Informare al Parlamentului European în România, sub patronajul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

Vernisajul ediției cu numărul XXI a Salonului Internațional de Artă Fotografică al României (SIAF) va avea loc la 11 ianuarie 2017, ora 18.00, la Observatorul Astronomic, conform paginii de Facebook SIAFRO. Apreciat drept cel mai important eveniment al artei fotografice românești, având o tradiție ce se întinde pe mai bine de o jumătate de secol, Salonul a reunit, la fiecare ediție, operele celor mai importanți fotografi din întreaga lume.

Fotografie de arhivă: Festivalul Național de muzică ușoară Mamaia ’65. Horia Moculescu, Pompilia Stoian, Constantin Drăghici, Margareta Pâslaru, Aurelian Andreescu
Credit foto: Gheorghe Frunză

Pe parcursul anului 2016, AGERPRES a prezentat atât în țară, cât și în străinătate, expoziția “Descoperă Arhiva Fotografică AGERPRES”, fotografiile de presă expuse reflectând viața politică, cultural-artistică, economică, socială și sportivă a țării, dar și marile transformări și evenimente care au avut loc de-a lungul timpului. Imaginile alb-negru și color din arhiva fotografică AGERPRES sunt adevărate opere de artă, care reprezintă o călătorie în timp, prin istoria României.

Fotografie de arhivă: Festivalul Internațional de muzică ușoară ”Cerbul de Aur” ediția a III-a, 1970. In imagine: Angela Similea (stg.), câștigătoarea Cerbului de Argint
Credit foto: Constantin Ciocan

Agenția Națională de Presă AGERPRES a fost prezentă de-a lungul timpului, prin jurnaliștii și fotografii ei, la toate marile evenimente din istoria contemporană a României. Agenția Națională de Presă AGERPRES deține o vastă arhivă de fotografii, ce cuprinde milioane de imagini realizate din anul 1927 până astăzi. Atât arhiva de fotografie, cât și cea de știri funcționează în cadrul redacției Documentare-Arhivă, cu rolul de a pune în valoare acest patrimoniu de știre scrisă și de imagine.

 

 

Fotografie de arhivă: Handbalistul Cristian Gațu (centru stg.) și gimnastele Nadia Comăneci (stg) și Teodora Ungureanu (dr), înaintea ceremoniei de decorare a sportivilor români, participanți la Olimpiada de la Montreal (Canada),1976

Astfel, expoziția “Descoperă Arhiva Fotografică AGERPRES” a fost prezentată la Palatul Parlamentului (martie), Serile Filmului Românesc (Iași, mai), Chișinău (mai), Muzeul Național de Istorie a României (mai-iulie), Cinema ”Florin Piersic”(Cluj-Napoca, mai), Muzeul Național Cotroceni (septembrie-octombrie), Festivalul Internațional de Film Documentar, Diaporamă și Fotografie “Toamnă la Voroneț” (Gura Humorului, octombrie), sediul ONU, New York (noiembrie), University Club of Washington DC (decembrie).

Sursa: AGERPRES