GLENN MILLER ORCHESTRA, CONCERT LA ATENEU
14 February 2017
Pictorul Irinel din Rotterdam
14 February 2017

Ziua Brâncuși 2017

Continuând seria manifestărilor culturale realizate anul trecut de Institutul Cultural Român în străinătate, și în anul 2017, reprezentanțele ICR au pregătit ample proiecte pentru a celebra Ziua Brâncuși.

Institutul Cultural Român de la Budapesta va realiza prelegerea „Influența lui Brâncuşi în arta şi arhitectura secolelor XX -XXI”, susținută de Ingo Glass, în data de 17 februarie, la sediul Institutului. Pe parcursul evenimentului vor fi proiectate imagini care evidențiază tema prelegerii. Renumitul sculptor Ingo Glass, stabilit la Budapesta, autorul volumului Constantin Brâncuși și influența sa asupra sculpturii secolului al XX-lea, este invitat frecvent să susțină prelegeri despre influența marelui sculptor român asupra artei.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău va organiza un proiect constând din expoziția „Constantin Brâncuşi – Pasărea măiastră” și spectacolul de pantomimă Pasărea în văzduh. Omagiu lui Constantin Brâncuşi, la Casa de Cultură „Nicolae Iorga” din Sângerei, în data de 19 februarie.

Institutul Cultural Român de la New York va realiza evenimentul „BRÂNCUȘI: The Visionary”/ „BRÂNCUȘI: Vizionarul”, în data de 17 februarie, la sediul Institutului. În cadrul evenimentului, oaspete de onoare va fi Doina Lemny, curator la Musée National d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou din Paris, de care aparține și celebrul „L’Atelier Brancusi”. Doina Lemny va susține, în engleză, conferința intitulată „Brancusi: The Art of Carving One’s Own Image”, care va reliefa rolul lui Brâncuși ca propriu „impresar artistic”. Conferința va include prezentarea volumului Brancusi, an Artist without Frontiers, recent publicat în engleză (Ed. Noi Media Print, 2016). După conferință va avea loc proiecția filmului documentar Brâncuși – L’ensemble sculptural de Târgu Jiu en Roumanie (2012, 15 min., coordonator: Doina Lemny, imagine: Cristian Tamaș, montaj: Marius Robu, coloana sonoră: George Enescu – Sonata nr. 3, vioară: George Enescu, pian: Dinu Lipatti). Concomitent cu acestea, va fi realizată și o expoziție de carte, cu volume provenind din fondul Bibliotecii Institutului și din colecții private, dedicate operei și personalității lui Brâncuși, incluzând monografii și studii critice, în engleză, română și franceză.

Institutul Cultural Român de la Paris va organiza manifestarea culturală cu titlul „Brâncuși secret: Omul, în umbra Artistului”, în data de 22 februarie, în Sala Bizantină a Ambasadei României în Republica Franceză. Manifestarea va debuta cu proiecția filmului În căutarea tatălui, r.: Ionuț Teianu, urmată de o dezbatere cu regizorul și Doina Lemny, conservator al Muzeului National de Arta Moderna, centrul Pompidou, Paris, specialist recunoscut în opera lui Brâncuși.

Institutul Cultural Român de la Viena va realiza proiecția documentarului BBC Tony Cragg on Constantin Brâncuşi, în data de 17 februarie, la Cinemateca Institutului. Filmul îl prezintă pe Tony Cragg, important sculptor britanic și câștigător al Premiului Turner (1988), călătorind în România în căutarea spațiului care l-a inspirat pe Constantin Brâncuși în realizarea operelor sale. Filmul mai prezintă, printre altele, asemănările dintre sculpturile lui Brâncuși și ale lui Auguste Rodin, mentorul său. Evenimentul este organizat în contextul aniversării a 141 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, respectiv a comemorării a 60 de ani de la moartea sculptorului.

Toate aceste manifestări culturale se înscriu în strategia multianuală a Institutului Cultural Român de continua proiectele care au debutat anul trecut pentru a aduce un omagiu marelui sculptor Constantin Brâncuși.

Pe parcursul anului 2017, Institutul Cultural Român va organiza și alte evenimente dedicate lui Constantin Brâncuși, evenimente care vor fi promovate din timp pe site-ul nostru.