Memoriile unei case – Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck
30 September 2016
Repere spirituale – Daniela Rei Vișan în dialog cu Alina Gherasim și Mihai Constantineanu
2 October 2016

Ziua Naţională a R.P. Chineze: ambasadorul Xu Feihong despre relaţiile culturale cu România

Legăturile culturale dintre România şi China se dezvoltă din ce în ce mai mult, iar prezenţa Orchestrei Simfonice din Shenzen la Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radiofonice, organizat de Radio România, reprezintă un exemplu în acest sens. Cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Populare Chineze, sărbătorită pe 1 octombrie, ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, Xu Feihong, a declarat pentru Radio România Cultural că există interes de ambele părţi pentru dezvoltarea dialogului cultural.

“Astăzi este o zi specială pentru China şi România: cu 67 de ani în urmă, era fondată noua Chină şi tot atunci erau stabilite şi relaţiile diplomatice dintre cele două ţări. În ultimele decenii, China şi România au menţinut relaţii extrem de solide şi fructuoase. În ceea ce priveşte schimburile culturale, relaţiile sunt foarte strânse, iar prezenţa Orchestrei Simfonice din Shenzen în România reprezintă un exemplu în acest sens. Artiştii au adus aici cultura chineză, iar ospitalitatea românilor ne arată că avem un interes puternic de a coopera cu ţara voastră, aşa încât cred că aceste proiecte culturale vor fi dezvoltate din ce în ce mai mult de ambele părţi.”

De altfel, în acest an China va fi şi invitatul de onoare al celei de-a XXIII/a ediţii a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România în perioada 16 – 20 noiembrie. Ambasadorul Xu Feihong: “Guvernul chinez a decis să trimită o echipă care va fi prezentă la târgul de carte. Este foarte important ca publicul chinez şi cel român să citească tot mai multe cărţi, fiecare din ţara celuilat. Am cunoscut mult din cultura română – filme, literatură, muzică. Este momentul, dacă putem, să aducem aici tot mai multe cărţi din China, şi, la fel, volume româneşti în ţara noastră. Cred că astfel ambele popoare se vor putea cunoaşte mai bine. Cultura reprezintă calea cea mai potrivită în acest sens.”