Petre Sergescu, artizan al cooperării internaționale în domeniul istoriei științei
23 May 2018
Exploratorii lumii de mâine
24 May 2018

Ziua porților deschise la Centrul de management integrat al deșeurilor Rudeni-Chiajna

Marți 22 mai, Centrul de management integrat al deșeurilor de la Rudeni-Chitila a fost gazda câtorva zeci de studenți de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și a Univeristății Politehnica din București, într-un tur de prezentare a acestei gropi de gunoi ecologizate.
Dotarea cu tehnologii  de reciclare și valorificare a Depozitului de deșeuri de la Rudeni-Chitila, fac ca o parte a deșeurilor colectate să fie recuperate, tratate și reciclate. Iar incinta acestui spațiu  este  curată, în ciuda faptului că este destinată, prin excelență, gunoaielor.
Cele 5 facilități tehnologice cu care este dotat depozitul, face posibilă valorificarea parțială a deșeurilor depozitate.
  • Stația de selectare a deșeurilor și recuperarea celor care pot intra la reciclare (plastic, hârtie, ambalaje metalice, sticlă),
  •  Stația de compostare (tratare biologică a deșeurilor verzi și a fracției organice din deșeurile menajere),
  • Stația de concasare (tratare mecanică și sortare a deșeurilor rezutate din cosntrucții și demolări),
  • Stația de epurare a a levigatului (fracția lichidă care se scurge din gunoaie) și
  • Stația de valorificare energetică a gazului de depozit (singura instalație din București și cea mai mare din țară)
Centrul de management integrat al deșeurilor – IRIDEX, amplasat în zona de vest a capitalei, în apropierea satului Rudeni din orașul Chitila, este locul unde se adună gunoaiele a peste 700.000 de locuitori, în principal cei care locuiesc în sectoarele 1 și 6 și în localitățile din zona de nord a județului Ilfov.
Centrul de depozitare ecologică a deșeurilor deține facilități de tratare, sortare și valorificare, oferind soluții optime pentru reintroducerea deșeurilor în circuitul economic.
Acest centru a fost construit în anii 2000 în jurul unui depozit de gunoi, unul dintre primele depozite ecologice din țară și primul depozit ecologic din București.
Interviu cu Sorin Matei, directorul tehnic al Centrului de management integrat al deșeurilor – IRIDEX
Realizator Mihaela Ghiță