Proiectul expozițional „după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după” din Timișoara, creat de Sorina Jecza și Atilla Kim, a câștigat la Gala Premiilor RRC, la categoria Arte Vizuale | PODCAST
04 Aprilie 2024, 19:14
Proiectul expozițional „după SCULPTURĂ/ SCULPTURĂ după”, deschis între 4 mai și 30 noiembrie 2023, la Cazarma U, în Timișoara, a propus publicului un format inedit și inovator, o supra-expoziție compusă din expoziții reprezentative pentru istoria sculpturii românești, până la cele mai actuale tendințe, în paralel și în dialog cu expoziția dedicată părintelui sculpturii moderne, „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, deschisă la Muzeul de artă din Timișoara. Un eveniment complex, dezvoltat de Sorina Jecza (președinta Fundației Triade) și arhitectul Atilla Kim.
𝐃𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐆𝐡𝐢𝐮 a dialogat cu 𝐒𝐨𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐉𝐞𝐜𝐳𝐚 despre întregul proiect, mizele lui și publicul vizitator, în contextul Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. Un interviu și despre continuitate și proiecte viitoare de artă în spațiul public timișorean.
„Pentru mine, ca și pentru toți ascultătorii Radio România Cultural, Gala Premiilor reprezintă un fel de mit la care te gândești doar de la distanță. În momentul în care am fost anunțată că sunt chiar înăuntrul acestui mit, a fost surpriza aceea pe care o ai întotdeauna atunci când nu te simți adecvat locului. După care am început să îmi pun penele bucuriei și să îmi dau seama că este o enormă recunoaștere pentru un an care a fost unul atipic pentru toată lumea și pentru mine mai cu seamă” declară Sorina Jecza.
„după SCULPTURĂ/ SCULPTURĂ după” s-a desfășurat timp de peste 7 luni în inima Timișoarei, într-un spațiu generos și provocator, Cazarma U. Una dintre întrebările la care a căutat răspuns, în expozițiile organizate, a fost: „Își mai găsește sculptura românească azi îndreptățirea, după experiența Brâncuși?”
„după SCULPTURĂ/ SCULPTURĂ după” a fost cel mai amplu proiect pe care l-am desfășurat până acum și, într-un fel, chintesența, sinteza și apogeul unei cercetări și al unui interes față de sculptură de o viață. Este o recunoaștere în oglindă a unei vieți dedicate unui subiect precum acesta: evoluția și avatarurile sculpturii de-a lungul timpului în istoria artei românești.”
𝐒𝐨𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐉𝐞𝐜𝐳𝐚 a fost invitata 𝐃𝐚𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐆𝐡𝐢𝐮 în 𝐞𝐦𝐢𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐞 𝐟𝐫𝐮𝐦𝐨𝐚𝐬𝐞.