10 premianți, 33 de nominalizați și peste 600 de invitați din București și din țară, la gala Premiilor UNITER
8 May 2017
Festivalul Internaţional de Film BUZZ CEE – la Buzău, în luna iulie
8 May 2017

165 de ani de la premiera comediei “Chiriţa în provincie”

Se împlinesc 165 de ani (1852) de când, la Iaşi, a avut loc premiera comediei “Chiriţa în provincie”, de Vasile Alecsandri.

Piesa va deveni un reper permanent, in special in repertoriul primului Teatru National al Romaniei, cel din Iasi, al carui director era Vasile Alecsandri. ‘’Chirita in provincie’’ nu a lipsit niciodata de pe afisul Nationalului din Iasi, Chirita fiind jucata in travesti de actori legendari ca Matei Millo si Miluta Gheorghiu. Acesta din urma a jucat rolul Chiritei in peste 1.500 de reprezentatii, record greu de egalat vreodata cu un spectacol, oriunde in lume.

Piesa lui Alecsandri, cu concursul compozitorului Alexandru Flechtenmacher, oferă „un tablou inedit, încântător pentru ochiul de azi. Amestecul de anteree şi fracuri, de moldovenească grecizantă şi jargon franco-român, de tabieturi patriarhale şi de inovaţii de lux occidental, veselia nebună a cupletelor, învârtirea în danţ a personajelor, ritmica în genere a acestor comedii dau naştere unei plăcute emoţii arheologice.” (George Călinescu – Istoria Literaturii Române).