FITCA 2018 – pe drumul clasic al bunei dispoziții
16 November 2018
BIG HERO 6- filmul unei drame vindecate de tandrețe- de Michaela Platon
19 November 2018

A început luna.doc#5!

A început luna.doc#5, un proiect al One World România la Școală, într-o ediție care își propune să deschidă discuții despre drepturile femeilor din România și nu numai. În lunile noiembrie și decembrie, străbatem România în lung și-n lat ca să aducem în liceele din toată țara 4 documentare de lung-metraj și un calup de scurt-metraje, menite să educe elevii despre drepturile femeii și să-i încurajeze să se gândească la această temă.

Ediția a cincea a început luni, 12 noiembrie, cu o proiecție a filmului documentar „Decrețeii” (r. Florin Iepan, Răzvan Georgescu), găzduită de către Colegiul Național Unirea din Turnu Măgurele. Următoarele orașe care vor găzdui proiecții în cadrul luna.doc#5 sunt București, Iași sau Constanța, dar și Ploiești, Călărași, Pitești, Câmpulung, Târgu Jiu, Reșița sau Drobeta Turnu Severin.

O proiecție specială a avut loc joi, 15 noiembrie, la Colegiul Național Aurel Vlaicu din București, cu premiera națională a filmului „Menstrual Man” (r. Amit Virmani). Proiecțiile filmelor au fost însoțite de discuții în care echipa One World România la Școală și profesorii au vorbit cu elevii prezenți în sală despre tematicile principale ale documentarelor, o ocazie prin care filmele au servit drept punct de pornire pentru a dezbate teme legate de drepturile femeilor și de istoria acestora.

Documentarele incluse în proiect prezintă exemple de oameni și comunități care au schimbat percepții legate de drepturile și libertățile femeilor de-a lungul timpului. Prin vizionarea și discutarea acestor filme, statutul femeilor apare nu ca un dat, ci ca un proces în plină desfășurare. Concepută drept o lună de filme documentare care se petrece în licee din toată țara, luna.doc este așadar o ocazie de a vorbi despre victoriile câștigate în zona drepturilor femeilor în ultimele decenii, dar și de a ne întreba ce ne dorim de la viitor. Lista tuturor filmelor incluse în luna.doc#5 poate fi consultată aici.

Înscrierile pentru luna.doc#5 continuă, ele realizându-se prin completarea următorului formular: https://goo.gl/forms/WngFNxGLYCISroPk2. Noi venim cu filmul și un invitat, liceul-gazdă asigură o sală potrivită proiecției de film, suportul tehnic și promovarea evenimentul în rândul elevilor.

In parteneriat cu: Romanian – American Foundation
Cu sprijinul: CEZ Group
Pantener de mobilitate: Autonom