Teatrul Național Radiofonic – online. Ascultă AICI Mircea Eliade – Jurnalul unei opere
9 March 2017
Premieră “Dragostea celor trei Portocale” la Teatrul Municipal “Bacovia”
9 March 2017

Actorul Ion Caramitru împlinește 75 de ani

Înregistrare cu actorul Ion Caramitru din emisiunea Siesta cu Ioana Goia:

Ion Caramitru este actor de teatru şi film, dar şi regizor. A fost Ministrul Culturii între anii 1996-2000 şi director al Teatrului Bulandra între 1990-1993. Este preşedinte al UNITER din 1990, iar în prezent este directorul Teatrului Naţional din Bucureşti. Este absolvent al Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, când a și debutat pe scena Teatrului Național din București, în „Eminescu”, de Mircea Ștefănescu.

Repertoriul său actoricesc cuprinde roluri principale în piese de teatru importante semnate de autori precum William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Georg Büchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset etc. A colaborat cu mari regizori ai scenei româneşti precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu.

Dintre zecile de pelicule în care a apărut în roluri importante merită menţionate producţiile: “Pădurea spânzuraţilor”, film premiat la Cannes, “Iarba verde de acasă” în regia lui Stere Gulea , “Ecaterina Teodoroiu”, regia Dinu Cocea. De asemenea, este cunoscut publicului şi pentru rolul Socrate din celebra serie “Liceenii”. Talentul său, remarcat de producătorii din străinătate, l-a recomandat pentru roluri în filme precum “Kafka” , regia Steven Soderbergh, alături de Jeremy Irons şi Theresa Russell, “Mission: Impossible”, regia Brian de Palma sau minunatul rol Count Fontana din “Amen” , regia Costa Gavras.

Ion Caramitru a primit numeroase premii: Premiul revistei Cinema pentru interpretare , Premiul Asociației Cineaștilor, Premiul Special al Juriului pentru rolul principal din filmul Luchian, la Festivalul Național al Filmului, Costinești . A fost decorat de Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord cu Ordinului Imperiului Britanic – Ofițer de Onoare, a primit titlul francez de Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor, i s-a conferit Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce şi a primit şi Crucea Casei Regale a României. În anul 2008 i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi.