Sânziene – ie, floare și lumină
21 June 2019
PORTRET: Maria Tănase – un fenomen unic în muzica românească. Debutul la radio şi dragostea pentru Brâncuşi – repere ale unei existenţe fascinante
22 June 2019

Arte frumoase: un dialog cu artista Dora García


22 iunie 2019
ora 18.30

Realizator: Daria Ghiu

În ediţia de sâmbătă, 22 iunie, a emisiunii “Arte frumoase”, vă invităm să ascultaţi un dialog cu artista Dora García, despre relaţia dintre literatură şi artele vizuale, despre cum cărţile ne transformă radical viaţa, despre cum nu există, de fapt, limbi moarte. În final, o discuţie despre reprezentare naţională şi inadecvare. Dora García s-a născut în Spania și a studiat la Amsterdam. În tinerețe s-a mutat la Bruxelles, unde a trăit timp de 16 ani. A participat în 2007 la Münster Sculpture Projects cu o piesă de teatru în spațiul public, “Opera cerșetorului” (The Beggar’s Opera). În zona sa de interes s-au aflat mereu personaje marginalizate și antieroi. Statutul social al artistului, contracultura, rezistenţa – au fost mereu câteva dintre temele sale principale. În ultimii ani, artista a frecventat grupurile de lectură Finnegans Wake (The Joycean Society, 2013), a creat puncte de întâlnire pentru ascultători (The Hearing Voices Café din 2014) și a cercetat intersecția dintre performance și psihanaliză (The Sinthome Score, 2013, și Segunda Vez, 2018). În 2011, a reprezentat Spania la Bienala de artă de la Veneţia sau, mai bine spus, şi-a construit discursul în jurul inadaptării şi non-reprezentării.
În toamna acestui an, în perioada 20 septembrie – 27 octombrie 2019, veţi putea vedea lucrări ale artistei la cea de-a treia ediţia a bienalei AE, la Timişoara. Dialogul cu artista Dora García a avut loc in luna februarie la Timişoara, cu ocazia vizitei pe care artista a făcut-o în România. Dora García a susţinut atunci o prezentare publică despre opera ei şi legătura între literatură şi arte vizuale.


Foto: Anca Rujoiu