Ascultă Vocile de Azi – soprana ANDA LOUISE BOGZA
2 August 2017
Ascultă Vocile de Azi – scriitorul Mircea Cărtărescu
7 August 2017

Ascultă Vocile de Azi – pictorița TINA POPA

După ce a fost sărbătorită în orașul Rm.Vâlcea, pictorita Tina Popa a putut dubla în vara lui 2017   aniversarea domniei sale de 70 de ani printr-o  amplă expoziție de pictură inclusă în programul marelui Festival Internațional de Teatru de la Sibiu , în fapt, precum se știe, un festival al tuturor artelor. Tina Popa, membră a Uniunii Internaționale a Artiștilor Plastici și a filialei din România, a organizat cu mare succes numeroase expoziții personale și a fost invitată să participe la expoziții de grup, în țară și în străinătate. Lucrările sale de pictură se află în muzee și în colecții particulare din România, dar și din Canada, SUA, Franța, Anglia, Italia, Cehia, Grecia ș.a.

Originară din Moldova,  pictorița s-a stabilit în Rm.Vâlcea unde a fost profesor de desen și  muzeograf.  În acest oraș numele său a fost ridicat la rang de mare cinste mai ales datorită taberelor de creație pe care le-a organizat timp de șase ani în conacul propriu (amenajat ca un veritabil muzeu de artă populară) și în curtea acestuia de la marginea municipiului. Catalizator al energiilor creative din branșa artiștilor plastici, cu deschidere europeană de la un moment dat, taberele de creație organizate de Tina Popa în parteneriat cu Primăria Vâlcea au constituit un nucleu de mare efervescență culturală pentru orașul (care a încununat-o cu titlul de cetățean de onoare) și pentru o zonă mai largă a Olteniei.

 

În interviul acordat colegei noastre Mariana Ciolan la Sibiu, în ambianța expoziției sale, Tina Popa vorbește despre originile sale și despre sursa viguroasă a artei pe care o practică, despre afinități și prietenii artistice, despre cum înțelege rostul și menirea trecerii noastre prin lumea aceasta.