Ascultă Vocile de Azi – cântăreața Aura Urziceanu
24 December 2018
Ascultă Vocile de Azi – actorul Pavel Bartoș
10 July 2019

Ascultă Vocile de Azi – Profesorul Gheorghe Peltecu

”Viața mi-a fost influențată de educație!”, spune prof.dr. Gheorghe Peltecu, Șeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie Filantropia din București, cea mai veche maternitate din România și manager al spitalului timp de 16 ani (2002 – 2018). Este, de asemenea, cel căruia i se datorează planificarea și coordonarea consolidării și modernizării spitalului, prima din cei 136 de ani de existenta ai acestuia.

Profesorul Gheorghe Peltecu este invitatul emisiunii Ascultă vocile de azi .

 


Spitalul Filantropia (1884). Cea mai veche maternitate din Romania


Constantin Caracas, ctitorul Spitalului Filantropia (1813)

Spitalul Filantropia (2015)

 

Gheorghe Peltecu s-a născut în comuna Cobadin, județul Constanța și este absolvent al Liceului Teoretic „Mircea cel Bătrân” din Constanța, astăzi Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân”, despre care spune că ”a fost o institutie de elita, cu profesori de elita. La el a invatat si tatal meu. Profesorul Stefan Branza, fost student al lui Nicolae Iorga si Serban Papacostea a fost profesor si tatalui meu si mie. La prima lectie m a intrebat: tatal tau nu a invatat tot la Mircea ? Emotionant. Ne facea lectii fara teama de cenzura comunista si il indrageam ff tare toti elevii.

Profesorul Ion Brandasu, de muzica, ne a dezvoltat dragostea pt muzica. Canta cu vioara arii celebre in ora de muzica. Profesorul Sava la matematica , un excelent dascal, exigent si corect. Profesorul Doicesc de chimie, excelent. La fel si Angelescu la fizica.

Este, de asemenea, absolvent (1978) al Facultății de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, unde este admis și ca intern, prin concurs, în grupa specialități chirurgicale (1977-1980). La facultatea de medicina, spune profesorul Gheorghe Peltecu, influenta cea mai mare au avut o professorii pe care i-am avut in perioada internatului: Radu Paun, medicina interna; Ion Juvara, chirurgie, Dan Alessandrescu, obstetrica ginecologie.

Cel mai mult m-a influentat Dan Alessandrescu, profesor la Polizu si probabil cel mai renumit obstetrician ginecolog post belic. Am dezvoltat o relatie umana foarte apropiata. Am scris si publicat impreuna si cu alti doi prieteni , Irina si Catalin Buhimschi, rezidenti in obstetrica ginecologie atunci, actualmente profesori de obstetrica ginecologie in USA, in 1996 primul articol in American Journal of Obstetrics and Gynecology, referitor la un procedeu chirurgical personal al profesorului. Premiera romaneasca. Am simtit ca ne am facut datoria fata de profesorul nostru.

De la profesorul Dan Alexandrescu am inceput sa indragesc specialitatea, pentru felul elegant si profesionist in care o practica, pentru cunostiintele generale de biologie, capacitatea mare de a integra totul, pt caracterul umanist al cunosterii sale. Pentru elocinta sa si cartile scrise care au educat sute sau mii de tineri specialisti.

În anul 1981, este admis prin concurs national de rezidențiat la Spitalul Filantropia din București, cea mai veche maternitate din România (funcționând neîntrerupt ca atare din anul 1883). În 1984 devine specialist în obstetrică și ginecologie la Spitalului Filantropia iar în 1991 – medic primar în obstetrică-ginecologie la același Spital Clinic Filantropia din București.

Nastere la Spitalul Filantropia (cca.1950)

 

Rezerva in Spitalul Filantropia (2010)

 

Sala operatii ginecologice in Spitalul Filantropia (1982)

 

Sala de operatii ginecologice in Spitalul Filantropia (2014)

Nou nascut in Spitalul Filantropia

 

Nou nascut prematur in SPitalul FIlantropia

 

Prof. Juvara mi-a dezvoltat gandirea chirurgicala si abilitatea clinica. Mi-a aratat cat de important este sa stii sa iei decizii si sa dovedesti spirit de lider. Prof Radu Paun mi-a spus ca un bun chirurg trebuie sa fie si un bun internist. A avut grija sa ma dea in grija elevilor lui internisti dar si a medicului sef de laborator, Dr Marieta Titeica, o exceptionala persoana, membru al orchestrei medicilor si sotia academicianului matematician Titeica.

Prof. Dan Alexandrescu mi-a oferit un post in clinica sa la Polizu dupa 1990, cand eram deja specialist in Filantropia. L-am refuzat dupa 3 zile de framantari. A fost o decizie grea, dar am gandit ca si intr-o alta experienta relatata de un roman: la umbra marilor copaci este greu sa rodeasca ceva. 

Reconstructia Spitalului Filantropia (2008)
Reconstructia Spitalului Filantroia (corpul B) (2007)

 

Reconstructia Spitalului Filantropia (mansarda corp A) (2009)

 

Constructia ambulatorului Spitalului Filantropia (20.. )
Noul ambulator al SPitalului Filantropia (20..)

 

Rezerva in Spitalul Filantropia (2010).

 

Laboratorul de genetica al Spitalului Filantropia

 

Pe plan extern european prima mea experienta a fost cea elvetiana – bursa “Jeunes Profeserurs” a Guvernului Elvețian, Spitalul Universitar (CHUV) Laussane. Formare complementara în ginecologie oncologica (1992-93) (n.red). Hans Bossart, seful clinici universtare de la Laussane, o mare personalitate, m-a luat sub aripa sa de la inceput. A fost primul care mi-a validat increderea in formatia mea din Romania, spunandu- mi ca singura deosebire dintre noi este ca el s-a nascut in Elvetia iar eu in Romania. Mi-a certificat oficial pregatirea profesionala numai dupa o luna de la venirea in clinica si m-a numit “Chef de clinique” echivalet rezident sef. Am fost implicat in formarea rezidentilor elvetieni. Am inceput sa practic standardizat chirurgia conservatoare a cancerului mamar, facand apoi un doctorat cu aceasta tema de pionierat in Romania. Am operat independent la Laussane. Am facut cercetare stiintifica si am publicat in revistele cele mai cunscute international. M-a recomandat Prof Odendaal de la Stelenbosch pentru a lucra in departamentul nou deschis acolo de ginecologie oncologica. Asa am ajuns in Africa de Sud si mi-a fost recunoscut dreptul de practica ginecologica – 1996: Senior Lecturer in Ginecologie Oncologică, Universitatea de Medicina din Stellenbosch, Africa de Sud (n.red).

Ceremonia de primire ca Fellow of The American College of Surgeons

 

Fellow al American College of Surgeons (2003)

 

Sesiunea finala de apobare a primelor ghiduri clinica de obstetrica ginecologie din Romania

 

Vicepresedinte al Society of Pelvic Surgeons ( St Louis, 2011)

 

Deschiderea Annual Meeting a Society of Pelvic Surgeons (SUA), Bucuresti 2018

 

Inchiderea celui de al 68 Miting Anual al Society of Pelvic Surgeons (SUA) (2018).
Visiting Profesor la Universitatea de Medicina din Beijing (2012)

 

Visiting Profesor la Institutul National de Oncologie din Havana (2012)

 

Între timp, au existat Programul HOPE de management al spitalelor organizat de Comisia Europeana (1995, Manchester si Madrid), Visiting Clinician la: Mayo Clinic, Rochester-MN (USA), Memorial Kettering Cancer Center, New York (USA), Spitalul Eduard Herriot, Universitatea Claude Bernard, Lyon (Franta), Spitalul Karolinska, Stockholm (Suedia), Spitalul St. George, Londra ( 1994-96).

O influenta aparte a avut o ginecologul francez de nivel international, Daniel Dargent, își mai amintește prof.dr. Gheorghe Peltecu. Am fost intr-un stagiu de formare la Lyon si am legat o prietenie stransa. A publicat in cartile scrise de mine in Romania si a popularizat international un procedeu chirurgical descris de Eugen Aburel, fost profesor la Filantropia pana in 1973.

Între 2000 și 2006 a fost Temporary Adviser al Organizației Mondiale a Sănătății, OMS, in “Folosirea adecvata a sangelui” -proiecte in Egipt (Elaborarea ghidului national) și Federatia Rusa.

A fost organizator al unor cicluri de conferințe susținute la Bucuresti de personalități medicale recunoscute internțtional: Maurice Webb (Mayo Clinic, USA), Harry Reich (Universitaea Columbia, SUA), Daniel Dargent (Universitatea Claude Bernard, Lyon), Kypros Nicolaides (Londra), Cristoph Duba (Linz, Austria), Tessa Homphrey (Londra).

Între 2005 și 2007 a fost coordoator al primelor ghiduri naționale de obstetrica ginecologie, Visiting Professor la Universitatea de Medicina din Viena (programul Erasmus, 2006), Visiting Professor la Universitatea de Medicina din Beijing (China, 2012 ) si Institutul National de Oncologie din Havana (Cuba).

În 2014 organiza primul curs organizat in Romania dedicat educației medicale prin simulare în obstetrică- ginecologie (Educatia prin simulare medicala in marile urgente obstetricale. Colaborare cu Universitatea din Basel) iar în 2018 a fost organizator și gazdă al Simpozionului educational al societatii GCIG (Gynecologic Cancer Intergroup) dedicat cancerului de col uterin. Participanti: lectori din SUA, Anglia, Canada, Cehia, Spania, Japonia. Cursanti din Europa centrala si de est, Turcia, Rusia, Georgia, Azerbaidjan dar și al Întâlnirii Anuale a Society of Pelvic Surgeons (USA).

Din 2017 este director medical al Proiectului GestUrgent, cu fonduri europene nerambursabile, câștigat de colectivul Spitalului Filantropia (Manager de Proiect-Dr. AM Panaitescu). Proiect de educatie medicala prin simulare in marile urgente obstetricale.

Între 2006 și 2014a fost Președintele Comisiei Consultative de Obstetrică Ginecologie a Ministerului Sănătății. Din 2013 este Membru titular al Academiei de Științe Medicale din România iar din 2002 și pînă în prezent este Șeful catedrei de Obstetrica Ginecologie, Clinica Filantropia, UMF “Carol Davila”, București.

Are numeroase articole publicate în reviste internaționale recunoscute pe plan mondialAmerican Journal of Obstetrics and Gynecology, British Journal of Obstetrics and Gynecology, International Journal of Gynecology and Obstetrics, Obstetrics and Gynecology, Journal of the American College of Surgeons, New England Journal of Medicine dar și numeroase cărți de referință.

Din 2003 este membru al American College of Surgeons și al Society of Pelvic Surgeons, ambele din SUA, între 2011-2012 fiind și vicepreședinte al acesteia din urmă.

Cea mai mare influenta asupra formarii mele chirurgicale si clinice si ca sef de scoala a avut o Clinica Mayo de la Rochester (Minnesota), USA si mentorul meu de acolo, prof Maurice Webb. Acolo am invatat ce inseamna munca perseverenta, pasiunea, educatia permanenta, schimburile de experienta, relationarea si transmiterea invataturii elevilor si formarea unei echipe.

Echipa este asemanata unei familii. Ea trebuie selectata exigent .Toate aceste calitati iti dau certitudinea ca poti cladi ceva de succes si in conditii dificile sau adverse. Inarmat cu aceste experiente am inceput munca la Filantropia la sfarsitul anului 1996 cand am decis sa revin in Romania.

Eram la o rascruce de drumuri si a fost o decizie de bun augur. Ea s-a bazat si pe invitatia Prof. Laurentiu Popescu, Rectorul de atunci al UMF Carol Davila, care m-a invitat sa ii fac o vizita si apoi sa ma inscriu la concursul pentru o pozitie de conferentiar la Filantropia, post scos la concurs pt anul urmator. Ii sunt recunoscator Prof Laurentiu Popescu pentru acest fapt. CV meu era compatibil cu pozitia de profesor.

Chiar daca drumurile in Romania au fost mult mai dificile decat in strainatate, dupa ce am devenit conferentiar in Filantropia am simtit ca trebuie sa ma implic si administrativ pt a schimba spitalul, fizic si mental. Asa am ajuns manager si am avut deviza: deasupra mea este numai cerul!

Și provocarea a tot ceea ce este dificil, mai spunea domnul doctor Gheorghe Peltecu în interviul realizat la spital, în dimineața zilei de 31 decembrie 2018, zi în care la Maternitatea Filantropia din Bucureșt, cea mai veche din România, se născuse cel de-al 5190-lea copil!

Manechin pentru educatia prin simularea situatiilor de urgenta in obstetrica (Spitalul Filantropia)

 

Manechine pentru educatia prin simularea situatiilor de urgenta in obstetrica (Spitalul Filantropia)

 

Echipa primului curs de educatie medicala prin simulare in marile urgente obstetricale. Spitalul Filantropia (2014)

 

Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al UMF Carol Davila Profesorului Kypros Nicolaides (Londra)

 

Laboratorul de genetica al Spitalului Filantropia

 

Expozitia stradala “O zi din viata nostra”. Spitalul Filantropia.

 

Echipa de lectori a “Zilelor Spitalului Filantropia” (2017)