„Dor de Eminescu“ – spectacol de poezie, teatru și muzică
4 January 2018
De Ziua Culturii Naționale, Radio România Cultural transmite în direct Gala Tinerilor Scriitori
8 January 2018

Ascultă vocile de azi – Vlad Zografi: ”Limba română e în constituția mea fizică, nu pot face transplant de limbă!”

”Limba română e, pentru mine, ca un organ intern (…), sunt în limba română, cu totul!”, mărturisește Vlad Zografi, invitatul emisiunii Ascultă vocile de azi, de la ora 17.00, în interviul realizat de Corina Negrea.
Fizician, dramaturg și prozator, Vlad Zografi s-a născut la București în 1960. A studiat fizica la Universitatea din București, iar în 1994 a obținut un doctorat în fizică atomică la Universitatea Paris XI. Din 1995 lucrează la Editura Humanitas, unde coordonează seria de știință.

A debutat în februarie 1990 în revista România literară cu o povestire. După publicarea a două volume de proză (Genunchiul stâng sau genunchiul drept – 1993 și Omul nou – 1994), a scris piese de teatru: Petru a fost pusă în scenă la Teatrul Bulandra în 1997, fiind prima piesă a unui autor român jucată acolo după1989. Spectacolul cu Petru (în regia Cătălinei Buzoianu) a fost invitat în 1998 la Bienala de la Bonn și a fost de asemenea jucat în Suedia, Italia și Ungaria.

Alte piese au fost puse în scenă la teatre importante din România (Teatrul Naţional, Teatrul Mic, Teatrul din Cluj). Trei dintre volumele sale de teatru (Isabela, dragostea meaViitorul e maculatură și America şi acustica) au primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru dramaturgie iar Oedip la DelphiPetru și Sărută-mă! au apărut în traducere engleză și franceză.

În 2011 a publicat eseul Infinitul dinăuntru. S-a întors apoi la proză, publicând în 2016 romanul Efectele secundare ale vieții, care a primit Premiul Liceenilor acordat de revista Observator Cultural.

Din anul 1995 coordonează colecția de carte de știință a Editurii Humanitas, Lumea explicată, autor Steven Weinberg, Ceasornicarul orb – Richard Dawkins, Șase lecții ușoare – Richard P. Feynman, Molecula morală – Paul J. Zak, Bonobo și ateul – Frans de Waal fiind doar câteva și câțiva dintre titlurile și autorii apărute și apăruți aici.
Iar astăzi este invitatul emisiunii Ascultă vocile de azi – pe toate frecvențele Radio România Cultural dar și pe www.radioromaniacultural.ro, între 17.00 și 18.00, realizator Corina Negrea.