AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Cei trei muşchetari de Alexandre Dumas
1 May 2020
Comedy Weekend pe TIFF Unlimited
1 May 2020

AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Frumoasa şi bestia de Jeanne-Marie Leprince de Beaumont

 Forme ale basmului existau in Europa de secole,  dar primele versiuni literare ale basmului francez pe care il cunoastem astazi, apar abia in secolul 18. Desi prima evocarea a basmului este cea din 1740, publicata de  Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, o forma mai scurta a fost creata si popularizata de  Jeanne-Marie Leprince de Beaumont in revista Magasin des Enfants in 1756, devenind versiunea cea mai cunoscuta de publicul larg. 

A fost transpusa de nenumarate ori in teatru, tv, radio sau cinema.        In 1946 cineastul si dramaturgul Jean Cocteau ofera o versiune mai sumbra dar totusi romantica a basmului clasic iar in 1991 studiorile Disney au creat versiunea premiata cu doua premii Oscar care a incantat generatii intregi.

Traducere şi scenariu radiofonic de Sanda Socoliuc după povestea morală a Doamnei Jeanne – Marie Leprince de Beaumont. În distribuţie: Mariana Mihuţ, Ana Maria Bălescu, Cristian Iacob, Jeanine Stavarache, Ioan Chelaru,Violeta Berbiuc, Anne Marie Ziegler, Marius Călugăriţa, George Grigore. Regia de studio: Monica Wilhelm. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Redactor şi coordonator de proiect: Irina Soare.

http://www.eteatru.ro/#art/frumoasa-si-bestia/1727511