AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Ziua de naştere a Infantei de Oscar Wilde
17 May 2020
Programul săptămânii 18-24 mai include o conferință cu Andrei Șerban și un spectacol memorabil, “Take, Ianke și Cadîr”
17 May 2020

AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Jack şi vrejul de fasole – Basm popular englez

Desi prima publicare atestata a basmului dateaza din 1734, povestea tanarului Jack, a boabelor de fasole vrajite si a capcaunilor uriasi se pare ca are o istorie de aproape…cinci milenii.                                     

Antropologii au descoperit ca “povestea unui baiat sarac ce fura comoara unui capcaun” poate fi identificata inca din perioada cand limbile Indo-Europene s-au separat in cele de Vest si cele de Est,  fiind regasita  in mai multe culturi. 

Astazi “Jack si vrejul de fasole” este considearat un basm esential al folclorului englez.

Desi a fost publicata si repovestita in mai multe forme, povestea pe care o cunoastem, cei mai multi dintre noi, este cea publicata in 1890,  in colectia de povestiri “English Fairy Tales” de Joseph Jacobs.

 Povestea “Jack si vrejul de fasole”a fost ecranizata si dramatizata de nenumarate ori. Prima ecranizare pentru cinema a cunoscut-o in 1902.  Pana si personajele de desen animat precum Mickey Mouse si Bugs Bunny s-au aventurat in vrejul de fasole si s-au incumetat sa infrunte capcaunul urias.

Basm popular englez. Dramatizarea: Adina Bardaş. Traducerea: Tamara Luca Lăcătuşu. Regia artistică: Mihai Lungeanu. În distribuţie: George Ivaşcu, Julieta Strâmbeanu, Valentin Teodosiu, Eusebiu Ştefănescu, Jeanine Stavarache, Liliana Pană, Violeta Berbiuc. Regia tehnică: Vasile Manta. Înregistrare din anul 1996.

http://www.eteatru.ro/#art/jack-si-vrejul-de-fasole-basm-popular-englez/1722981