Din mai, filme spaniole celebre, difuzate gratuit de Institutul Cervantes, pe Vimeo
7 May 2020
AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Fata babei şi fata moşului şi Capra cu trei iezi de Ion Creangă
8 May 2020

AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. O poveste de Crăciun de Charles Dickens

Nuvela lui Dickens a dat lumii probabil cea mai cunoscuta poveste despre generozitate, singuratatea lacomiei si despre ce inseamna spiritul Craciunului. De asemenea a oferit si un personaj literar complex sub forma mizantropului aparent incurabil, Ebenezer Scrooge. Dickens a scris nuvela intr-o perioada a epocii victoriene in care sarbatoarea Craciunului si mai multe traditii aferente acesteia, precum colindatul, redevenisera populare. Aspectul social si filantropic al povestii a fost conturat atat de preocuparea lui Dickens pentru greutatile cu care se confruntau copiii saraci din acea epoca, fiind obligati sa lucreze in mine, cat si de o vizita la Field Lane Ragged School, o scoala infiintata pentru copiii strazii. 

“Poveste de Craciun”  a fost dramatizata si ecranizata de nenumarate ori, devenind matrita si punctul de referinta pentru multe povesti de Craciun. Pentru generatii de copii, versiunea Disney din 1983 a fost multa vreme primul contact cu opera lui Dickens intr-o forma sau alta iar Ebenezer Scrooge a fost cel care a inspirat unul dintre cele mai longevive personaje din canonul Disney, unchiul milionar al lui Donald, Scrooge McDuck. Printre actorii care l-au interpretat pe meschinul si rautaciosul Scrooge pe marile sau pe micile ecrane se numara George C. Scott, Guy Pierce si Michael Caine.

Scenariul radiofonic şi regia artistică: Mihnea Chelaru. Traducerea: Sanda Socoliuc. În distribuţie: Ion Haiduc, Alexandru Georgescu, Mihai Niculescu, Virginia Rogin, Mircea Constantinescu, Ioana Popovici Chelaru, Ioana Calotă, Daniela Ioniţă, Cristian Simion, Ion Gheorghe Arcudeanu, Rudy Rosenfeld şi copilul Silviu Stănescu. Muzica originală : George Marcu. Redactor şi coordonator de proiect: Irina Soare. Regia de montaj: Mirela Anton. Regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru.

http://www.eteatru.ro/#art/o-poveste-de-craciun-de-charles-dickens/1727561