Orchestra Română de Tineret și Cristian Mandeal – a cincea oară la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin
16 July 2019
Soprana Teodora Gheorghiu – din Japonia la Bucureşti în recital în această vară
17 July 2019

AUDIO „Un austriac la Bucureşti: Francisc Josif Rainer”

Muzeul Municipiului Bucureşti anunţă evenimentul inaugural al expoziţiei „Un austriac la Bucureşti: Francisc Josif Rainer”, pe 17 iulie, de la ora 19.00, la Institutul Cultural Român din Viena.

Noua expoziţie foto-documentară pe care Muzeul Municipiului Bucureşti o prezintă publicului dezvăluie aspecte inedite din viaţa şi activitatea unui mare savant român care a revoluţionat medicina şi antropologia la nivel universal.

Francisc Iosif Rainer (1874-1944), născut într-o familie de intelectuali austrieci din Bucovina, a fost un profesor român de Anatomie, antropolog de prestigiu internaţional. După finalizarea celor dintâi monografii de teren din lume realizate asupra populaţiei de la Nereju, Fundu Moldovei şi Drăguş, alături de sociologul Dimitrie Gusti, a prezentat publicului opiniile sale cu privire la problema varietăţii raselor umane. Francisc Rainer dezvoltă printr-o metodă interdisplinară de prezentare un excurs sintetic, limpede şi atrăgător, folosindu-se de demonstraţiile biologiei şi antropologiei – potrivit cu nivelul de cunoştinţe de la acea dată, ce corespund în mare cercetărilor actuale – pentru a confirma fenomenul istoric. În epocă, această metodă de argumentare sintetică a unui subiect căpătase renumele de „rainerism”.Cu detalii, prin telefon de la Viena, dr. Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului Bucuresti, curator al acestei expoziţii. 

interviu de Madalina Corina Diaconu