64 – premieră la Radio România Actualităţi
26 October 2017
Conferință: Ioan Holender – despre operă şi scenografie
27 October 2017

Audiția cu public a spectacolului sonor 64

DESPRE LIBERTATE…

Teatrul Național Radiofonic, în parteneriat cu Teatrul LUNI de la Green Hours, prezintă luni, 30 octombrie 2017, ora 19:00, audiția cu public a spectacolului sonor 64, la sediul din Calea Victoriei, numărul 120. Premiera este semnată de Ilinca Stihi – scenariul și regia artistică.

Artist de teatru și radio recunoscut la noi și în mediile internaționale, multi-premiată la festivaluri de gen din străinătate și din țară, pentru această nouă creație a sa, Ilinca Stihi se inspiră din drama de la Clubul Colectiv – 30 octombrie 2015.

Titlul spectacolului indică numărul celor șaizeci și patru de victime decedate într-un accident despre care autoritățile, la doi ani de la cele petrecute, nu au făcut publice rezultatele cercetărilor (chiar parțiale…), nu au stabilit responsabilitățile celor implicați în dezastru, nu au clarificat și reglementat definitiv criteriile de funcționare a spațiilor în care se desfășoară evenimente similare celui menționat etc. Artist sensibil și atent la realitățile vieții sociale – dar, nu numai, Ilinca Stihi combină fragmente din viața unor personaje imaginare cu mărturiiile celor de la fața locului, în teribilul accident; astfel, capătă relief destine omenești care se întretaie într-un eveniment absurd și necruțător. Fără a fi explicit formulate, din aceste scurte scene se nasc întrebări despre compasiune și implicare, despre libertate și responsabilitate, despre moralitate în viața publică și particulară.

Echipa de realizatori – în distribuție: Ana Ciontea, Andrei Ciopec, Ciprian Chiricheș, Dana Marineci, Manuela Ciucur, Alina Petrică, Sandra Ducuță, Alexandra Pașcu și Mario Ionescu operator TV și martor la evenimente; regia de studio: Janina Dicu; regia de montaj: Monica Wilhelm; sound design: Mădălin Cristescu; redactor și coordonator de proiect: Crenguța Manea.

Spectacolul sonor 64 se difuzează în premieră la Radio România luni, 30 octombrie 2017, ora 18:30 – Radio România Cultural, și ora 23:05 – Radio România Actualități. Difuzarea la RRA este prefațată de o dezbatere în direct, moderată de jurnalista Ruxandra Săraru, la care participă și Ilinca Stihi.